Theo Francken hekelt straffeloosheid van parket en Dienst Vreemdelingenzaken: "Illegalen lachen onze agenten gewoon uit"

“De tijd van de Far West is voorbij, snelheidsovertreders zullen het voelen in hun portefeuille”
Lubbeeks burgemeester Theo Francken (N-VA) wil dat er dringend werk wordt gemaakt van een terugkeerbeleid en een zerotolerantiebeleid. Aanleiding is het zomaar vrijlaten van twee inbrekers in Lubbeek.

"Goed nieuws toen ik gisterenmiddag binnenkwam op het politiekantoor voor een vergadering. Onze korpschef Walter (Vranckx, red.) meldde me dat er twee inbrekers in onze cel zaten. Ze waren even ervoor in de Jan Davidtsstraat op heterdaad betrapt door onze interventieploeg na melding van een burger. Twee illegale Algerijnen", zo vertelt Francken. "Groot was mijn teleurstelling toen ik zonet vernam dat ze op bevel van het parket en Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) vrijgelaten zijn en aan het station van Leuven afgezet op de trein richting Brussel met een bevel om het grondgebied te verlaten en de vraag om zich volgende maand aan te bieden aan de rechtbank. Geen van beide zullen ze uiteraard doen. Zo werden ze begin mei ook al op heterdaad gepakt bij een inbraak in Leuven. Ook toen zonder enig gevolg. Ze lachen onze agenten gewoon uit", vindt Francken.

Het blijkt niet het enige geval te zijn. "Begin mei werd onze gloednieuwe politiecel al volledig gemolesteerd door een dolgedraaide vreemdeling. Een illegaal uit… Algerije. Ook hem moesten we gewoon laten gaan van justitie en DVZ. De gepeperde factuur van de herstellingen stuur ik, als burgemeester en voorzitter van onze politiezone, naar de federale regering", zegt Francken, die het naar eigen zeggen beu is.

"Wanneer gaat er eindelijk werk gemaakt worden van een terugkeerbeleid? Van nieuwe akkoorden met de Maghreblanden zoals ik die had en van een Australisch model zoals de Denen? Van een zerotolerantiebeleid? Mahdi’s en Van Quickenborne's dure woorden klinken hol voor de mensen die elke dag op het terrein bezig zijn. En als we dan toch bezig zijn, laten we ineens ook zoals Denemarken een akkoord tekenen met Kosovo om de criminele illegalen daar op te sluiten. Het lachen zal hen wel vergaan", besluit Francken.

Lees meer over