Politie onderzoekt of vrouw besmet geraakte door 'Oekraïense' kat met hondsdolheid

Kat Lubbeek
Deze zieke kat werd op 6 juni gespot in Lubbeek. De foto is louter illustratief.

De politiezone Lubbeek kreeg vandaag de melding binnen dat een Oekraïense kat met hondsdolheid een vrouw zou gebeten hebben. Volgens de melder zou die vrouw rabiës opgelopen hebben, wat dodelijk is als er binnen de 24 uur na de beet geen behandeling volgt. Korpschef Walter Vranckx stelt echter gerust. "We moeten het verhaal met een serieuze korrel zout nemen en geen onnodige paniek creëren", klinkt het.

"Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft contact gehad met alle artsen in Vlaams-Brabant. Daar is geen melding van soortgelijke feiten binnengekomen. Ook in Gasthuisberg heeft er zich geen patiënt aangemeld met rabiës of wat dan ook. Meer zelfs, geen enkel ziekenhuis uit de regio heeft er weet van, terwijl dit nooit onder de radar kan blijven. Het verhaal klopt dus niet", zegt Vranckx.

De initiële melding gaf aan dat het om een kat zou gaan die op het grondgebied van Lubbeek, vlakbij Leuven aangetroffen was, vermoedelijk in bosrijk gebied. "Daarop zijn wij een zoektocht gestart. Ook de piste dat het om een kat van gevluchte Oekraïners zou gaan, wordt onderzocht. Op ons grondgebied zitten 30 à 40 mensen uit Oekraïne. Het is verboden om katten uit andere landen in te voeren, zonder hen in quarantaine te plaatsen. In België is er namelijk geen rabiës, maar in Oekraïne in principe ook niet", weet Vranckx.

"Mocht er toch een geval van hondsdolheid bij de mens opduiken, is er een specialist infectieziekten nodig om het onderzoek op te starten. Maar op dit moment is er geen reden tot paniek", besluit Vranckx.

Lees meer over