Plaatsen mobiele zorgwoning zorgt voor spektakel: "Mijn papa is palliatief en we willen hem dicht bij ons"

Zorgunit
In Tielt-Winge zorgde het plaatsen van een mobiele zorgwoning vandaag voor spektakel. Met een telescopische kraan werd de unit in de tuin van Ria Nijns en haar gezin geplaatst langs de Lubbeekstraat. “Mijn papa is 80 en wordt palliatief begeleid en we wilden hem toch graag dicht bij ons hebben, net als mijn mama, die 76 is.”

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Ria neemt, als dochter en thuisverpleegster, de zorg voor haar palliatieve vader op zich. Die woont, samen met zijn vrouw voorlopig nog op een half uur rijden van Rita’s thuis en daar wilde ze verandering in brengen. “Mijn schoonouders wonen aan de andere kant van de straat en het leek me wel fijn om ook mijn ouders dicht in de buurt te hebben, zeker omdat mijn vader palliatief is. Natuurlijk moet ook de rest van het gezin hiermee akkoord gaan want het is toch een verandering voor iedereen maar die zagen dat ook zitten.”

Ook papa Leon vindt het een goede beslissing. “Dat er voor mijn vrouw gezorgd zal worden, is fijn”, aldus het persbericht van het bedrijf die de unit kwam installeren.

Eerder had het gezin al uitgekeken naar een rusthuis of serviceflat maar dat viel te duur uit. “Tegenwoordig heb je aan 2000 euro per persoon niet meer genoeg, dergelijke oplossing biedt hen bovendien gemoedsrust en is betaalbaar.”

Ernesto, het bedrijf dat instaat voor het geheel, plaatst al even zorgwoningen in de tuinen van particulieren.

Ideale oplossing

De unit kwam uit Tsjechië en het konvooi kreeg af te rekenen met wat vertraging maar kwam uiteindelijk toch ter plaatse aan, daarna ging het installeren vrij snel. “Deze nieuwe manier van wonen zit in de lift, de unit beschikt over een volwaardige keuken, badkamer, living en slaapkamer. Het aantal aanvragen, dat wij wekelijks binnenkrijgen, gaat in stijgende lijn. Wanneer je huurt moet je de plaatsing alleen maar aangeven de eerste zes jaar, daarna heb je ook een vergunning nodig”, luidt het bij het bedrijf.

Voor Rita en haar gezin is het alvast de ideale oplossing. “Ze zijn dicht bij ons maar hebben toch ook hun eigen leven, we hebben wel besloten om ’s avonds samen te eten, ook dat is gezellig. Ik hoop dat het ook voor hen een meerwaarde zal zijn, maar ik denk het wel.”

Dergelijke unit plaatsen kost je 5000 euro aan plaatsingskosten, vervolgens betaal je 1070 euro huur per maand en wanneer de unit weggenomen moet worden, moet je nog eens rekenen op een kost van 3000 euro.