Oud-gemeentehuis tegen de vlakte

afbraakwerken
Toen ook de politiezone in november 2021 verhuisde naar een nieuw onderkomen, viel het doek definitief over het gebouw aan de Gellenberg. Nu wordt het afgebroken.

In 1951 verhuisde het administratieve centrum van Lubbeek van het dorpsplein rondom de kerk naar de Gellenberg. Toen namen de gemeentelijke diensten hun intrek in het kasteeltje Heps langs die Gellenberg.

Midden jaren 1960 gingen de alarmbellen af bij het toenmalige gemeentebestuur. Het pittoreske kasteeltje uit 1905 bleek bouwvallig en allesbehalve nog aangepast als gemeentehuis. De plannen tot restauratie vielen te duur uit en men koos voor de bouw van een nieuw gemeentehuis, ook langs de Gellenberg.

Het ontwerp ervan werd toevertrouwd aan studiebureau Mombaers uit Tienen. De werken namen een aanvang in 1967 en werden twee jaar later voltooid. Het gemeentehuis werd door de toenmalige burgemeester Louis Van Hoeyveld plechtig ingehuldigd op 22 juni 1969. Het gebouw werd bij de opening als zeer geslaagd beschouwd: het was functioneel en bood voldoende ruimte, opgericht zonder franjes maar wel in zeer degelijke materialen.

Ook dat gemeentehuis ontsnapte niet aan de veranderende eisen van de tijd. In december 2000 verhuisden de gemeentelijke diensten naar het huidige gemeentehuis, aan de Gellenberg. Het oude gemeentehuis kwam evenwel niet leeg te staan. Het hoofdcommissariaat van de politiezone Lubbeek nam er zijn intrek.

Toen ook de politiezone in november 2021 verhuisde naar een nieuw onderkomen, viel het doek definitief over het gebouw. De afbraakwerken gingen van start op maandag 13 maart 2023. De open ruimte zal ingericht worden als groene zone.

Lees meer over