Minister Demir bezoekt project ondersteund door Buurten op den Buiten

Zuhal Demir
In Lubbeek nam een groepje gezinnen zelf het initiatief om samen een bos aan te kopen en te beheren. Al snel blijkt dat den Horenbos niet enkel een plek is waar iedereen herademt, maar waar ook moeiteloos nieuwe sociale contacten ontstaan. Een voorbeeld dat ondersteuning krijgt van Buurten op den Buiten, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij. Zuhal Demir, minister van Omgeving (N-VA), kwam kennismaken met den Horenbos.

Het afgelopen jaar is het bewustzijn enorm gegroeid hoezeer we natuur in onze omgeving nodig hebben voor ons welzijn. In Lubbeek heeft een groep bewoners niet gewacht op overheden of natuurverenigingen, maar zelf een bos gekocht. Zo genieten de buurtbewoners er nu van een nieuwe groene ontmoetingsplek: den Horenbos.

Het is een inspirerend initiatief waarmee burgers hun rol spelen om mee antwoorden te bieden op de maatschappelijke uitdagingen van natuurbehoud en klimaatstrijd. Zes gezinnen beheren als mede-eigenaars hun Horenbos, met de hulp van andere vrijwilligers, en creëren er een oase waar je kan (her)ademen. Wat ooit een weinig florissant stuk landbouwgrond was, dan een motorcrossterrein en vervolgens een afgesloten terrein met zieke fijnsparren, is nu een klimaatrobuust bos in volle ontwikkeling.

De mede-eigenaars lichtten hun burgerinitiatief toe aan Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving (N-VA), op een wandeling door den Horenbos. Een wandeling die iedereen kan komen maken: de zes gezinnen-mede-eigenaars kozen er heel bewust voor om hun bos van 1,6 ha vrij toegankelijk te maken. Buurtbewoners reageren heel tevreden op wat ze als een echte opwaardering voor hun buurt ervaren. Het bos blijkt een ware katalysator voor de sociale contacten in de buurt. Daarmee past het project bij de doelstellingen van Buurten op den Buiten, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij, dat projecten ondersteunt die de sociale cohesie in landelijke gebieden bevorderen. De financiële steun van Buurten op den Buiten wordt besteed aan het verbeteren van de paden, een nieuwe bank, bijkomende struiken en een buurtfeest om den Horenbos in te huldigen.

*Foto: Debby Termonia.

Lees meer over