Lubbeekse N-VA plus ruilt cd&v in voor Lubbeek Leeft

23 oktober 2024 | 12u11 | Gepost door annpeeters
schepencollege Lubbeek
Verkiezingen

Ook in Lubbeek is de kogel door de kerk. N-VA plus, een samenwerking van N-VA met Open VLD, vormt een coalitie met Lubbeek Leeft.

"We besturen Lubbeek in onderling vertrouwen en goede verstandhouding. Het signaal dat de Lubbekenaar op 13 oktober gaf, is helder:  de kiezer beloont beleid en – misschien nog meer – de bestuursstijl", zegt burgemeester Theo Francken (N-VA). "Stabiliteit en rust zijn cruciaal. Discussies worden gevoerd binnen het schepencollege. Eventuele twistpunten blijven intern. Persoonlijke aanvallen in het gezicht en/of achter de rug zijn hoogst ongewenst en worden onmiddellijk besproken en uitgepraat. We stralen altijd en overal eendracht uit. Samen uit, samen thuis. Dit is de winnende kaart voor 2030."

"Een goed verkiezingsresultaat betekent niet dat we op onze lauweren mogen rusten. We moeten vol aan de bak met een nieuw bestuursakkoord. Dit hoort evenwichtig en ambitieus te zijn en betekent dat de realisatiegraad van onze investeringsprojecten omhoog moet. Dat doen we via realistischere begrotingsinschattingen enerzijds en meer daadkracht anderzijds. Dit alles gebeurt met gezonde financiën, zonder enige vorm van kernbelastingverhoging. We houden onze schuldgraad onder controle en de autofinancieringsmarge positief. Een verantwoord begrotingsbeleid vormt immers de fond van elk goed bestuur."

Nieuwe bestuursploeg en bestuursakkoord

De nieuwe bestuursploeg ziet er als volgt uit: Burgemeester: Theo Francken (N-VA plus), schepen Davy Suffeleers (N-VA plus), schepen An Wouters (N-VA plus), schepen Tania Roskams (N-VA plus), schepen Walter Vangoidsenhoven (Lubbeek Leeft) en schepen Gilberte Muls (Lubbeek Leeft).

Lubbeek, mobiel en verkeersveilig (Schepen Walter Vangoidsenhoven)

  1. Er is nood aan een forse inhaalbeweging inzake weginfrastructuur. Dit omvat voet- en fietspaden, maar ook de wegenis zelf. Hiervoor wordt minimaal 800.000 euro per jaar extra in de begroting ingeschreven. Dit bedrag komt bovenop de lopende projecten (Geestbeek, Schubbeek, Boutersemstraat, Bollenberg) en de geplande projecten (Houwaartstraat, Bollenberg/Lubbeekstraat, Lubbeek-centrum fase 2B en 3, Herendaal, Kleine Ganzendries…). Investeringen worden correct gespreid over alle deelgemeenten.
  2. We vernieuwen de Jan Davidsstraat alsook de Lange Lostraat in samenwerking met Stad Leuven. We gaan voor een optimale verstandhouding en samenwerking met al onze buurgemeenten. Meningsverschillen worden onderling uitgepraat of via het burgemeestersoverleg Oost-Brabant.
  3. De fietser krijgt een volwaardige plaats in ons mobiliteitsbeleid. Zo wordt de Herendaal een echte fietsstraat (via de plaatsing van een tractorsluis), komen er nog enkele fietsstraten bij en komt er een fietssnelweg richting Leuven. We breiden ‘Lubbeek fietst!’ uit, zowel qua projecten als planning. De stuurgroep volgt een strakke timing en vergaderritme. Openbare werken en mobiliteit komen in één schepenhand. 
  4. We zetten in op de handhaving van snelheid en tonnagebeperking. De politie wordt versterkt met het oog op interventie en wijkwerking. Er komen geen flitscamera’s, verkeerslichten (muv de gewestwegen) of trajectcontroles, noch een algemene invoering van de zone 30 in onze bebouwde kom.
  5. De leefbaarheid aan de verkeersdoorgang tussen de N2 en N3 blijft een permanent aandachtspunt. De studie van de Vlaamse Regering biedt weinig tot geen realistisch perspectief op beterschap. De maatregelen van de buurgemeenten maken het enkel drukker op onze doorgangsassen. Het doorgaand verkeer moet ontmoedigd worden, zwaar verkeer effectief verboden, de snelheid moet omlaag, de leefbaarheid omhoog.
  6.  Veilige schoolomgevingen vormen de prioriteit. Er komen duurzame en veilige verkeersoplossingen voor de school aan de Dorpsstraat en Heurbeek en de nieuwe Kasteelschool in Pellenberg.
  7. We gaan in verder overleg met De Lijn over het nieuwe vervoersplan en evalueren permanent. We besteden extra aandacht aan de lijnen 3 (vragen belbus tot Lubbeek) en 371 (Hoog-Linden).

Lubbeek, landelijk en groen (Schepen Gilberte Muls)

  1. Lubbeek moet een landelijke gemeente blijven. We koesteren de sectoren (landbouw en natuurbewegingen) die onze dorpen landelijk houden. We organiseren periodiek gestructureerd overleg.
  2. Dorpskernontwikkeling is gewenst maar we stoppen de verdere verappartementisering via een duidelijke stedenbouwkundige verordening of ander ruimtelijk instrument. We versterken horeca en handel.
  3. We zetten verder in op ingroening en onthardingsprojecten via een lokale Blue Deal. We verhogen onze inspanningen inzake erosiebestrijding. We voeren het klimaatactieplan uit.
  4. Trage wegen blijven een beleidsprioriteit via het verhogen van de participatie alsook het toeristisch karakter.
  5. We koesteren ons erfgoed met als speerpunt de creatie van het Kunstenhuis in de pastorie van Lubbeek.
  6. Aangezien ze haar doel heeft bewezen, doven we de activeringsheffing uit vanaf 1/1/2026. 
  7. Er komt geen gemeentelijke fusie.

Lubbeek, vriendelijk en verwelkomend (Schepen Tania Roskams)

  1. Dienstverlening centraal en (deels) digitaal. Er komt een betere opvolging van meldingen en klachten.
  2. We voeren een modern personeelsbeleid met aandacht voor het welzijn en welbevinden op het werk. Er komen gerichte versterkingen.
  3. Het arbeidsreglement ovv neutraliteit blijft behouden. 
  4. Schepenen besteden minimaal een halftijdse aan hun ambt. Mails worden snel beantwoord. Schepenen zijn alom aanwezig in de gemeente en onze verenigingen.
  5. Participatie is geen modewoord maar een werkwoord. We starten de participatie op bij het begin van het ontwerpproces. We organiseren thema-avonden en wijkvergaderingen.
  6. We putten proactief alle subsidiemogelijkheden uit.

Lubbeek, levendig en ondernemend (Schepen An Wouters)

  1. Pellenberg krijgt een prachtig nieuw dorpsplein. Het participatief traject voleindigen we.
  2. Inrichting van natuurgebied Dievenhof tot ontmoetingsplaats.
  3. Organisatie van Lubbeek Feest!, kerstmarkt, lokale markt, opendeur, handelaarsacties…
  4. Faciliteren van pop-ups, horeca en handel. Ondersteuning van buurt- en wijkfeesten.
  5. Linden als wijndorp in de kijker zetten. Lubbeek als parel van het Hageland. ‘Citybranding’ professionaliseren.
  6. Nieuwe bedrijven aantrekken via uitbreiding van bedrijventerrein en KMO-zone.
  7. Ondernemers zijn en voelen zich welkom in Lubbeek, via het ondernemersloket, ondernemersevents en thema-avonden.

Lubbeek, jeugdig, cultureel en sportief (Schepen Davy Suffeleers)

  1. Behoud van het pedagogisch project  inclusief de neutraliteit in het gemeentelijk onderwijs.
  2. Meer kinderopvang in Lubbeek, de uitbating zelf is wel geen gemeentelijke kerntaak.
  3. Het oud gemeentehuis in Linden wordt vervangen door een bijgebouw aan De Stip voor deeltijds kunstonderwijs, grabbel en swap en de STEM-academie.
  4. Behoud van de Zomerschool, Grabbel & Swap en vakantiewerking.
  5. Er komt een Kunstenhuis in de pastorie van Lubbeek.
  6. Er komen nieuwe scoutslokalen voor De Leeuwkens in Linden. De gemeente voorziet in cofinanciering.
  7. We behouden de impulssubsidies voor speciale evenementen. Er komt een uitbreiding van het jubileumreglement. We doen vaker beroep op de uitleendienst van de provincie om onze verenigingen te ondersteunen.
  8. Er komt een Masterplan Sportinfrastructuur Lubbeek. Dit plan behelst een nieuwe sporthal in Lubbeek, de ombouw van de Santro naar een zaal voor multifunctioneel gebruik (o.a. schoolsport), de renovatie van de kantine van FC Binkom en het onderzoek naar een B-terrein en een oplossing voor de sporthal in Pellenberg.

Lubbeek, warm en sociaal (Burgemeester Theo Francken)

  1. We voeren een streng maar rechtvaardig OCMW-beleid vanuit het ‘voor wat, hoort wat’ – principe.
  2. We sluiten het LOI. We leggen de nadruk op inburgering en integratie. De Oekraïense vluchtelingen vormen een prioriteit.
  3. We werken het Huis van het Kind uit en ondersteunen het Mamadepot. 
  4. Het dienstencentrum moet een functionele ontmoetingsplaats zijn met multifunctionele ruimten, activiteiten op maat van de gebruikers en hun specifieke noden en een kostenbewust beheer. We verhogen de capaciteit van de keuken,  de zaal en de maaltijden aan huis.
  5. Er komt een seniorenbeleid op maat.
  6. Het sociaal woonproject Hazeput wordt gerealiseerd. We houden toezicht op de strikte toepassing van het toewijzingsreglement.

Lees meer over