Lubbeek neemt deel aan de koesterweek

6 december 2022 | 13u22 | Gepost door annpeeters
Hugo
Op 11 december, wereldlichtjesdag, begint de koesterweek. In deze periode wil men ouders die met een zwangerschapsverlies te maken kregen, een hart onder de riem steken. 

“Ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam”, zegt schepen van Welzijn Hugo Simoens (CD&V).  “Het hoeft dus absoluut geen taboe te zijn. Integendeel, door het onderwerp bespreekbaar te maken kunnen we mensen laten voelen dat ze niet alleen staan met hun verdriet en steken we hen een hart onder de riem.”

Sinds afgelopen zomer is de gemeente Lubbeek een sterrengemeente. Door aan te sluiten bij het zorgnetwerk Sterrenkinderen steunde de gemeente dit hulpverleningsplatform voor ouders die een kindje verliezen tijdens de (prille) zwangerschap, bij de geboorte of kort erna. Ondertussen bouwt  de gemeente zelf kennis op hoe men ook in de eigen gemeenschap mensen die met zo’n verlies te maken hebben, kan ondersteunen.

 

“Het eerste jaar zetten we in op sensibilisering en zichtbaarheid. We hangen de koestervlag aan het gemeentehuis en delen 300 theelichtjes uit met een boodschap van verbinding. We roepen onze inwoners op om zowel op wereldlichtjesdag als op 18 december om 19 uur dit theelichtje aan te steken. Zet het lichtje liefst op een zichtbare plaats, zo creëren we een hartelijk licht in Lubbeek voor iedereen die een ongeboren leven verloor.” 

De gemeente biedt de kaarsjes gratis aan. Op donderdag 8 december kan je tussen 17 en 19 uur een theelichtje ophalen in de gemeentelijke basisschool van Binkom, Linden of Pellenberg. In de bibliotheek van Lubbeek kan je een kaarsje afhalen tijdens de openingsuren. Meer info vind je op de gemeentelijke website www.lubbeek.be

Lees meer over