Heksenjacht op gezin dat besmet terugkwam uit vakantie

7 augustus 2020 | 11u00 | Gepost door annpeeters
Kinderartsen roepen op om op tijd medische hulp te zoeken voor kinderen
Enkele dagen geleden liet Lubbeeks burgemeester Theo Francken weten dat er in zijn gemeente opnieuw iemand besmet is met het coronavirus. Het gaat om iemand die uit vakantie terugkeerde, zich liet testen en meteen met het hele gezin in quarantaine ging. Sinds het bekend maken van de besmetting startte er een ware heksenjacht op het gezin. Wie zijn ze, wat doen ze? Nu scheppen ze duidelijkheid en vragen om hen met rust te laten.

"Wij zijn het gezin van de eerste besmetting uit Lubbeek na terugkeer uit vakantie", zegt Isabel Geerts. "In januari hadden wij een vakantiehuisje gehuurd in Kroatië in een rustige/afgelegen streek. Ons doel was een auto-/motovakantie, quality-time met het gezin en de honden, waarbij rust, wandelen & de natuur centraal stonden. Naar ons gevoel liepen we geen risico en plichtsbewust hebben we het mondmasker gebruikt en onze handen vaak ontsmet. Meer nog, na terugkeer hadden we nog een volledige week thuis gepland. Bij thuiskomst hebben we ons toch laten testen, zodat er ons nooit iets kon verweten worden. Spijtig genoeg had 1 van ons een positieve test. De dokter heeft ons goed geïnformeerd en we zijn met het ganse gezin in quarantaine gegaan. Duidelijke afspraken gemaakt om ook binnen het gezin verdere verspreiding te voorkomen, niet evident voor een zeer close gezin waar een knuffel en een kus deel uitmaakt van het dagelijkse leven. De niet-besmette gezinsleden hebben zich na 7 dagen moeten laten hertesten. We zijn nog eens 2 dagen verder en we hebben vandaag het verlossende telefoontje gekregen dat onze testen opnieuw negatief zijn. Onze quarantaine wordt opgeheven, we mogen het huis verlaten! We mogen, kunnen en gaan dit met een gerust hart toen, want er zijn geen ziekte-symptomen opgetreden binnen 10 dagen na vaststelling en een persoon die enkel drager is, is enkel de eerste 4 dagen besmettelijk. Er worden geen risico’s genomen, voor 1 van ons gaat de quarantaine nog verder tot de 14de dag."


"De voorbije 2 weken waren zwaar, zoveel vragen, zoveel onzekerheden… zou de ziekte uitbreken, zouden we allemaal besmet worden,… heel emotioneel, vooral voor onze kinderen. De negatieve reacties (vaak uit onwetendheid) hebben niet geholpen, in tegendeel. Ik hoop dat de stoute tongen de moeite hebben genomen om mijn ganse bericht te lezen, want met mijn bericht wil ik heel graag onze buren, onze familie en vrienden bedanken die de boodschappen in onze plaats hebben gedaan! Dankjewel voor jullie hulp en jullie steun. Ook een bedankje aan onze burgemeester voor zijn discretie, spijtig dat niet al zijn medewerkers zijn voorbeeld hebben gevolgd en het nodig vonden om deze heksenjacht te starten. Willen jullie alsnog een heksenjacht doen, doe dit dan aub op mensen die de regels niet respecteren of die zich niet laten testen!!! En zorg voor verspreiding van feitelijke informatie, met respect voor de betrokkene."