Gemeente Lubbeek brengt 'Het Verhaal van Vlaanderen' tijdens Vlaamse week

22 maart 2023 | 08u39 | Gepost door redactie
Vlaamse week
Het Verhaal van Vlaanderen stond de afgelopen weken in de kijker. Deze week brengt de gemeente Lubbeek dit verhaal op kindermaat in hun gemeentelijke basisscholen.

“Dit project hoort bij de uitwerking van het pedagogisch project van onze gemeentelijke scholen, waarin het engagement is opgenomen om voldoende aandacht te besteden aan de Vlaamse cultuur, identiteit en geschiedenis”, licht Schepen van Onderwijs, An Wouters (N-VA), toe.

“In deze Vlaamse week krijgen de leerlingen aan de hand van kunst en cultuur (liedjes, schilderijen, gerechten, oude spelletjes, erfgoed, weetjes…) op speelse wijze voeling met onze Vlaamse cultuur, identiteit en geschiedenis: van de schilderijen van Rubens, Van Eyck, Breughel, over gedichten van Paul van Ostaijen, naar schrijvers als Marc De Bel en stripfiguren als de Rode Ridder en Urbanus tot de liedjes van Louis Neefs, Will Tura, Bart Peeters, Filip Kowlier. De leerlingen spelen de quiz van 'het Verhaal van Vlaanderen' en halen ideeën uit het gelijknamig geschiedenisweetjesboek. Ze leven zich uit tijdens Vlaamse volksspelen en volksdansen en proeven van Vlaamse lekkernijen zoals Hasseltse speculaas en Limburgse vlaaien.”, vult schepen Wouters verder aan.

In Pellenberg start de hele school ’s morgens met het zingen van een Vlaams lied op de speelplaats. In Linden sluit de hele school vrijdagmiddag de week af met 'Vlaanderen mijn land' van Will Tura, in de hedendaagse versie van Like me.

“Stilstaan bij onze Vlaamse geschiedenis, cultuur en identiteit is iets positiefs en natuurlijks. Dat geven we onze kinderen mee. Ook in Lubbeek schrijven we mee aan het verhaal van Vlaanderen”, besluit burgemeester Theo Francken (N-VA).

Lees meer over