Afschaffing bushalte na meer dan 100 jaar dienst

bushalte

De bushalte op de Staatsbaan aan Ledigheid in Lubbeek wordt afgeschaft. Dat bericht kregen de bewoners die dichtbij halte Ledigheid wonen, enkele weken geleden in de bus.

Dit nieuws kwam voor de omwonenden als een donderslag bij heldere hemel. "We begrijpen het niet. Hier stappen nochtans elke morgen en avond heel wat kinderen en jongeren op de bus naar en van school. Ook heel wat senioren nemen hier de bus, naar de markt en winkels in Leuven, St.-Joris Winge, enz. Als deze halte niet meer bediend zal worden, zullen al deze mensen gedwongen zijn om ofwel de bus een halte verder te nemen ofwel een ander vervoersmiddel te gebruiken. Vaak betekent dit een verdere beperking van hun mobiliteit en dus mogelijk ook van hun sociale contacten", zegt een ongeruste buurtbewoner. 

“Wij durven onze kinderen ’s morgens niet langs de drukke en onveilige Staatsbaan laten stappen in de richting van een andere bushalte, via het uiterst smalle fietspad, waar fietsers en auto’s langs scheren. En in de winter, ’s morgens in het donker, al helemaal niet”, zegt een bewoonster die dichtbij de bushalte woont en heel wat mensen bevraagd heeft over hun mening over het al dan niet verdwijnen van de halte. “Ik verzamelde meer dan 80 handtekeningen in de buurt, bij inwoners van de Staatsbaan en van Ledigheid. Heel wat mensen zijn erg ongerust. Bewoners, maar ook handelaars zijn afhankelijk van de bushalte voor hun verplaatsingen of die van hun klanten. En oudere mensen zijn bang van het drukke verkeer en om te vallen, omdat er geen voetpad is.”

Tijdens een bewonersvergadering bekeek men de alternatieve opties. Maar die zijn er volgens hen niet. De buurtbewoners dachten dat de Lijn net meer mensen op de bus wou krijgen. “Maar met deze beslissing verkrijgen ze het tegenovergestelde. Bovendien spreekt men voortdurend over meer duurzaam vervoer, over het achterwege laten van de auto en over verhogen van de veiligheid voor zwakke weggebruikers. Maar op deze manier jaagt men ons net in de auto en maakt men onze verplaatsingen nog onveiliger” , zeggen de bewoners.

De omwonenden vragen dan ook aan de gemeente, de Lijn en Administratie Wegen en Verkeer (AWV) om de beslissing te herzien en de bushalte te behouden. De Lijn wil de haltes optimaliseren en deed daarom deze aanpassing in overleg met de gemeente en AWV. De buurtbewoners betwisten echter de meerwaarde van het afschaffen van de halte. "De bus stopt immers op de weg zelf, en kan na het stoppen vlot weer vertrekken, met een lege baan voor zich. Bovendien zal, door meer mensen de auto in te duwen, het verkeer opnieuw toenemen en zo het busverkeer ook weer vertragen. De tram stopte al aan deze halte in 1893. Ze heeft altijd haar nut bewezen. Het zou dan ook zeer jammer zijn moest ze afgeschaft worden!"

Lees meer over