Zythos Bierfestival verhuist naar Kortrijk: "Daar steunt het stadsbestuur ons wel"

Zythos
Jarenlang werd de Brabanthal in april gevuld met brouwers, bierproducenten en bierliefhebbers tijdens het Zythos Bierfestival. Aan die traditie komt nu een einde.

Op 22 en 23 april 2023 organiseert Zythos vzw in samenwerking met Stad Kortrijk en LandMarck het 18e Zythos Bierfestival. Niet meer in Leuven, voor het eerst zetten ze hun tenten op in Kortrijk.

"Negen keer hebben we het bierfestival georganiseerd in Leuven, maar een tiende Leuvense editie zal er niet komen", zegt Freddy Van Daele, voorzitter van vzw Zythos. 

Plots niet duurzaam genoeg meer

"De vraag waarom het ZBF vertrekt uit Leuven is vrij simpel te beantwoorden: omdat stad Leuven er de stekker heeft uitgetrokken. Zij wensen niet meer te sponsoren, waardoor het voor ons niet langer mogelijk was om in de Brabanthal te blijven. De reden die zij opgaven was, dat zij meer willen focussen op innovatie, duurzaamheid en kwalitatieve cultuurbeleving en daar hoort het ZBF volgens hen niet bij. Eigenaardig als je de maand nadien een film uitbrengt van Leuven Bierstad en de Belgische Biercultuur door Unesco werd erkend als Cultureel Immaterieel Erfgoed. Desalniettemin hebben we gedurende negen jaar een goede samenwerking gehad. Jammer maar helaas. Nieuwe tijden, nieuwe steden, nieuwe bieren, nieuwe brouwers,..., de wereld staat niet stil", besluit Van Daele.

Zythos

Lees meer over