Zwerfkat in Leuven slaakt noodkreet: extra opvanggezinnen gezocht

27 februari 2020 | 15u14 | Gepost door redactie
Zwerfkat in Leuven slaakt noodkreet: extra opvanggezinnen gezocht
Sinds begin dit jaar wordt er gemiddeld om de twee dagen minstens één kat gemeld bij Zwerfkat in Leuven (ZIL). Steeds meer gaat het over volwassen katten. Ze zijn ook vaker niet gezond en zelfs niet eens steriel. Ondanks het feit dat de organisatie met 36 opvanggezinnen werkt, komt ze plaats tekort om katjes op te vangen. Hierdoor neemt de wachtlijst toe. ZIL slaakt dan ook een noodkreet en roept mensen op om opvanggezin te worden.
Het bericht Zwerfkat in Leuven slaakt noodkreet: extra opvanggezinnen gezocht verscheen eerst op Leuven Actueel.

Sinds 1 januari is de vereniging al voor 24 katjes in de bres gesprongen. Drie katjes konden gelukkig herenigd worden met hun personeel. Tien katjes waren te verwilderd om in opvang te komen en werden steriel teruggeplaatst bij de melder die de katten (eventueel via door ons voorziene) voeding en beschutting geeft. Van de elf katten die wel in opvang kwamen, waren er zeven niet gesteriliseerd/gecastreerd. Slechts één kat van de elf was gechipt maar de chip was niet geregistreerd.

“Ook verleden jaar merkten we eigenlijk al dat het 12 op 12 maanden alle hens aan dek was.” Wat de oorzaak van deze toename is, weet Zwerfkat in Leuven ook niet goed. “Eerst dachten we dat het was omdat we bekender zijn geworden maar we zien de stijging overal in Vlaanderen. We hebben wel de indruk dat de wegwerpmentaliteit inzake huisdieren precies elk jaar groter wordt. Door de relatief zachte winters spreken we ook niet meer over twee kittenperiodes per jaar maar is het heel het jaar prijs.”

Geen rust dus voor de vangers en opvanggezinnen van Zwerfkat in Leuven. Twaalf maanden op rij zijn ze in de weer om katjes in nood te helpen. Daarom lanceren ze een oproep naar mensen die bereid zijn om katjes een tijdelijke thuis aan te bieden totdat ze geadopteerd kunnen worden.

Zwerfkat in Leuven zoekt mensen die minstens 18 jaar oud zijn. “Gezien we allemaal vrijwilligers zijn met een job en een gezin, zou dit ook geen belemmering mogen zijn. Het is bovendien geen probleem als er al eigen katten in huis zijn, mits ze jaarlijks gevaccineerd zijn. We geven opvanggezinnen ook tips en tricks om hen goed te kunnen laten samenleven.” ZIL vraagt ook dat kandidaten bij voorkeur eigen vervoer hebben om naar een van hun negen dierenartsen te gaan. En gezien de katjes gezond en wettelijk in orde moeten zijn voor ze geadopteerd kunnen worden, is het belangrijk dat de medische planning goed wordt opgevolgd en de katjes in een hygiënische omgeving terechtkomen.

“Wij bieden de opvanggezinnen een leuk team dat lief en leed deelt. We zorgen voor ervaren begeleiding en een verzekering. Het opvangmateriaal, de voeding en de dierenartskosten worden door ZIL betaald. De opvangkatjes zorgen dagelijks voor live entertainment en comedy shows”, besluit de organisatie. Kandidaten kunnen zich aanmelden via opvang@zwerfkatinleuven.be of www.zwerfkatinleuven.be.?utm_source=rss&utm_medium=rss

Het bericht Zwerfkat in Leuven slaakt noodkreet: extra opvanggezinnen gezocht verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over