Zwerfkat In Leuven ontfermt zich over zeventien verwaarloosde katjes

Twee van de opgenomen katjes bij Zwerfkat Leuven

Dierenopvangcentrum Zwerfkat In Leuven ontfermde zich eind 2023 over zeventien verwaarloosde katjes die in een woning in Leuven werden teruggevonden. De meeste katjes waren doof, een deel van de diertjes werd ondertussen al met succes geadopteerd.

De mensen van Zwerfkat in Leuven gingen de diertjes ophalen met de dierenpolitie van Leuven en dierenwelzijn Vlaanderen. “De katjes zagen er over het algemeen goed uit, maar de meeste waren niet steriel waardoor het aantal natuurlijk snel groeit. Ze moesten vooral eerst tot rust komen en door ze op te splitsen en bij opvanggezinnen in huiselijke omgeving te zetten, konden ze deze rust vinden. Gelukkig zagen we bij de meesten snel verbetering en sommigen doopte zich na enkele weken al om tot speelse en gezellige huiskatten. Door de goede zorgen van onze geweldige opvanggezinnen die dit volledig vrijwillig doen, konden deze katjes beginnen dromen van een eigen thuisje. De meeste katjes, die dit nodig hadden, werden per twee in een opvanggezin geplaatst en als zij duidelijk een paartje vormden werden ze ook samen ter adoptie gezet. De meeste van deze katjes zijn ook doof, wat een adoptie niet gemakkelijker maakt”, klonk het bij Zwerfkat in Leuven.

Katten kunnen zeker in grote kolonies leven, maar in dit geval was er niet aanwezig wat de dieren nodig hadden. “Er moeten voldoende verstop-, eet-, drink-, toilet- en rustplaatsen zijn om geen stress te veroorzaken. Dit was zeker niet het geval bij deze zeventien, daarom zijn we heel blij met de beslissing van de Leuvense dierenpolitie en dierenwelzijn Vlaanderen. Een fijne en vlotte samenwerking, zorgde ervoor dat we deze katjes snel en goed hebben kunnen helpen. Er zijn al een heel aantal katjes geadopteerd, maar er zijn nog steeds een aantal katjes van de inbeslagname in opvang. Dit zijn de katjes die (veel) meer tijd nodig hadden om ons te vertrouwen, los te komen en hun verdiende rust te vinden. Omwille van de verschillende karakters bij katten, kunnen sommige katten dan ook niet in groep leven of zijn ze te verlegen om hun plekje te eisen in een groep”, klonk het.

Ook bij tamme katten lijkt er een probleem te zijn. Sterilisatie en identificatie/registratie van katten is verplicht, maar bij Zwerfkat in Leuven merken ze jammer genoeg nog te veel katjes die niet in orde zijn. "In 2023 was het dan ook opvallend dat ze veel meer tamme katjes gingen ophalen na een melding, die niet in orde waren. Vaak vonden ze dan ook geen mogelijke eigenaar terug", aldus Zwerfkat in Leuven.

Eén van de schuwe katjes bij Zwerfkat Leuven
Een van de opgenomen katjes bij Zwerfkat Leuven
De katjes kwamen langzaamaan uit hun cocon bij Zwerfkat Leuven
De katjes kwamen langzaamaan uit hun cocon bij Zwerfkat Leuven 2
Zwerfkat in Leuven

Lees meer over