Zwerfkat in Leuven: "Leg dit jaar geen katje, maar een trui onder de boom"

Asielen sturen open brief naar Ben Weyts
Vzw zwerfkat in Leuven lanceert Santa Paws: een online verkoop van kersttruien voor het goede doel. De vrolijke kersttrui is ontworpen door een vrijwilliger van de vzw en ook de webshop is opgezet door vrijwilligers, een mooi staaltje van ondernemerschap in tijden van lockdown. Maar daarnaast is de actie ook een statement: Zwerfkat in Leuven roept Leuvenaars op om niet impulsief een dier in huis te halen tijdens de kerstdagen.

Kerstkatjes

De kerstperiode is een tijd om te vieren met familie en het gezin. Op basis van het aantal adoptie-aanvragen die we elk jaar binnen krijgen rond kerst, weten we dat veel gezinnen ook net dan nadenken over een huisdier. Op zich is daar niets mis mee: we kunnen alleen maar blij zijn als mensen een zwerver willen adopteren. Toch zijn we ook bezorgd over de impact van de lockdown net voor de kerstperiode. Eerder deze week gaven dierenasielen al aan dat ze na de vorige lockdown overspoeld werden met jonge dieren die impulsief in huis werden gehaald. Mogelijks zullen dat er nu, met kerst, nog meer zijn. Met deze Santa Paws actie hopen we een fijn alternatief aan te bieden.

Ondernemende vrijwilligers

Yvette Deschrynmakers, voorzitter van vzw Zwerfkat in Leuven, is enthousiast over de actie en trots op de vrijwilligers die het initiatief in goede banen leiden. “Een vzw als Zwerfkat in Leuven draait op de inzet van vrijwilligers en het is fijn als daar spontane en ondernemende initiatieven ontstaan. De voorbije jaren hebben ze telkens acties opgezet met de warmste week. Vorig jaar waren die acties goed voor maar liefst 9807 euro, maar die inkomsten vallen dus weg in 2020. Ik geloof dat we met de kersttruien een leuke alternatieve actie hebben waarmee iedereen de zwerfkatten in Leuven kan steunen!” De Santa Paws truien zijn ontworpen door vrijwilliger Sara Pinilla en worden gedrukt door Ink-it. Ze worden verkocht via onze webshop aan 35 euro per stuk. We verkopen ook truien voor kinderen aan 25 euro per stuk. De bestellingen gebeuren op weekbasis waarna klanten ze per post krijgen opgestuurd of ze kunnen ze contactloos ophalen aan de deur bij één van de ophaalpunten van de vzw. Als je zeker wil zijn dat je jouw trui hebt voor kerst, moet je bestellen voor 1 december.

Lees meer over