Zwarte vlag tegen racisme wappert aan Leuvens stadskantoor

4 juni 2020 | 20u16 | Gepost door redactie
Zwarte vlag tegen racisme wappert aan Leuvens stadskantoor
Stad Leuven hijst vandaag symbolisch de zwarte vlag, uit solidariteit met alle mensen die dagelijks racisme ervaren. Het is een zwarte vlag die verwijst naar de zwarte banner die naar aanleiding van de dood van de Amerikaan George Floyd de wereld rondgaat. Het stadsbestuur toont met het hijsen van deze vlag aan haar inwoners dat zij zich verzet tégen racisme en resoluut kiest vòòr verbinden boven verdelen.
Het bericht Zwarte vlag tegen racisme wappert aan Leuvens stadskantoor verscheen eerst op Leuven Actueel.

“De omstandigheden van de dood van George Floyd in de VS en de acties wereldwijd tegen racisme laten ons ook niet onberoerd. In Leuven hijsen we symbolisch een zwarte vlag tegen racisme. We willen dat passanten even stilstaan bij racisme en tot welke onmenselijke situaties het kan leiden”, zegt schepen van diversiteit Lalynn Wadera. “We erkennen dat ook in onze samenleving racisme aanwezig is, dat vooroordelen ook bij ons ertoe leiden dat mensen met een andere kleur of achtergrond minder kansen krijgen en minder gemakkelijk hun plaats vinden. Daar komaf mee maken begint bij bewustwording en dialoog.”

Leuven, stad zonder racisme
De symbolische actie past in een breder engagement dat de stad al enkele jaren neemt in de strijd tegen uitsluiting, ongelijke kansen en miskenning van de persoonlijke kwaliteiten door racisme.  Sinds 2018 neemt Leuven met het lidmaatschap van de Europese Coalitie van Steden Tegen Racisme (ECCAR) samen met andere Europese steden een voortrekkersrol op. Daarmee heeft Leuven het engagement aangegaan om een Leuven Zonder Racisme te worden en een aantal initiatieven te lanceren. “Onderzoek leert dat kinderen spontaan voor roze kiezen als ze huidskleur tekenen, ook als ze zelf een andere huidskleur hebben. Dat raakt ons, want het maakt tastbaar hoe we in ons dagelijks leven vaak vertrekken vanuit een enge blik. Daarom ontwikkelden we een set kleurpotloden met verschillende schakeringen huidskleur, van wit tot zwart. Dat geeft leerkrachten een instrument om racisme in de klas bespreekbaar te maken.”

Structurele maatregelen
Daarnaast grijpt de stad ook structureel in, onder andere met praktijktesten om discriminatie op de woningmarkt aan te pakken of met tips en opleidingen voor leerkrachten zodat die racisme op school leren herkennen en op een juiste manier reageren. En tegelijk zet Leuven, als stad van verbinding, ook hard in op contacten tussen de diverse gemeenschappen. “Met bijna 200 verschillende nationaliteiten in onze stad zit diversiteit in ons dna en dat zien we als een verrijking. Verenigingen die inzetten op de beleving van een andere cultuur en daarbij andere Leuvenaars uitnodigen om kennis te maken, krijgen ondersteuning van de stad. Want door elkaar te leren kennen vallen veel vooroordelen, drempels en muren weg.”

Het bericht Zwarte vlag tegen racisme wappert aan Leuvens stadskantoor verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over