Zuster Jeanne Devos krijgt eigen plein

8 April 2020 | 10u28 | Gepost door redactie
Zuster Jeanne Devos krijgt eigen plein
Sofie Lemaire ging gisterenavond in het Canvas-programma 'Meer vrouw op straat' op zoek naar vrouwen die een plek in het Leuvense straatbeeld verdienen. Ze kwam onder meer uit bij zuster Jeanne Devos. Devos liet in de uitzending echter optekenen dat ze geen straat of plein naar zich vernoemd wil hebben omdat haar realisaties het resultaat zijn van het werk van velen. Maar het stadsbestuur is van mening dat die eer haar wel toekomt. Daarom doopt de stad het Benedenplein in Kessel-Lo om tot zuster Jeanne Devosplein.
Het bericht Zuster Jeanne Devos krijgt eigen plein verscheen eerst op Leuven Actueel.

“We vinden het belangrijk dat vrouwelijke rolmodellen aanwezig zijn in het Leuvense straatbeeld. Straatnamen zijn daar een belangrijk en zichtbaar voorbeeld van. Slechts 3% van de Leuvense straten die naar een persoon zijn vernoemd, verwijzen naar een vrouw. Het onevenwicht is dus groot en dat moet anders. Vorige week maakten we bekend dat we zeven straten op de Hertogensite zullen vernoemen naar vrouwelijke zorgverleners. Nu komt daar nog het zuster Jeanne Devosplein bij. En het is nog niet gedaan. We blijven hieraan werken de komende jaren, de inhaalbeweging is ingezet”, zegt Lies Corneillie, schepen van gelijke kansen.

Met het zuster Jeanne Devosplein drukt de stad haar waardering uit voor Devos, een inspiratie voor heel veel Leuvenaars. De vraag om het Benedenplein om te dopen tot het zuster Jeanne Devosplein werd al eerder gesteld. Beweging.net schoof 9 jaar geleden al dit idee naar voren maar een realisatie was toen echter niet mogelijk. Het Canvas-programma gaf nu dat duwtje in de rug om tot actie over te gaan. “Decretaal mogen enkel overleden personen een straatnaam krijgen maar voor zuster Devos stel ik voor om tegendraads te doen en ongehoorzaam te zijn. Het Benedenplein behoudt zijn officiële naam maar onder dit naambord bevestigen we een tweede naambord”, aldus schepen Dirk Vansina. “Toen ik het idee aan haar voorstelde, gaf zuster Devos aan dat ze vooral de beweging op de voorgrond wilt zetten en niet zichzelf. Zelf heeft ze met haar Hagelandse koppigheid tegen de stroom in geroeid en de National Domestic Movement in India opgericht waardoor huispersoneel rechten kregen. Ze werd hiervoor met de dood bedreigd maar zette toch door.”

Ereburger van de stad Leuven
Zuster Jeanne Devos richtte in 1985 de National Domestic Movement in India op die opkomt voor de rechten van huishoudpersoneel. Samen met haar beweging heeft ze het lot van miljoenen huisarbeiders drastisch veranderd. In 2010 huldigde de stad haar tot ereburger omwille van haar uitzonderlijke verdiensten. Eerder, in 2005, werd ze ook genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Een straat of plein vernoemd naar zuster Devos kon dus niet uitblijven.

Vrede heeft vrouwen nodig
Later dit jaar komt er op vraag van de Leuvense vredesbeweging op het plein ook een standbeeld ter ere van de ‘Onbekende oorlogsvrouw’ met op de sokkel de leuze ‘Vrede heeft vrouwen nodig’. Dit motto sluit erg aan bij de persoon van Jeanne Devos. Hiermee zal het zuster Jeanne Devosplein een centrale ontmoetingsplek worden waar hulde gebracht wordt aan vrouwen die zich inzetten voor vrede in Leuven én wereldwijd.

Het bericht Zuster Jeanne Devos krijgt eigen plein verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over