Zorg Leuven vraagt aandacht voor valrisico's tijdens Week van de Valpreventie

Quiz

Zorg Leuven zet haar schouders onder de Week van de Valpreventie. Met de actie ‘Goed gezien’ vraagt de zorgorganisatie extra aandacht voor valrisico’s bij mensen met een visuele beperking of een verminderd zicht. 

Ongeveer één op de drie thuiswonende ouderen valt eenmaal per jaar. Een derde van hen valt zelfs meerdere keren. Zo’n 70% van de valincidenten gebeurt in en rond de woning en 95% gebeurt tijdens dagelijkse activiteiten. Oorzaken zijn bijvoorbeeld losliggende snoeren of andere draden, onvoldoende verlichting, een losliggend tapijt of rondslingerende schoenen. Vele valpartijen kunnen nochtans met een eenvoudige ingreep vermeden worden. Dat zegt ook Lize Swerts, ergotherapeut van Zorg Leuven: “Met kleine aanpassingen en een doordachte inrichting is er inderdaad al veel mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld je trap veilig maken door een dubbele leuning te plaatsen. Om de veiligheid te verhogen kan je een aaneengesloten antislipstrip aanbrengen op de eerste en de laatste trede over de volle breedte van die treden. Door dit duidelijk kleurcontrast verhoogt de zichtbaarheid van de trap”, aldus Swerts.

Casa Clementina is de kijkwoning van Zorg Leuven waar je ervaart hoe een woning levensbestendig ingericht kan worden. Tijdens de Week van de Valpreventie is er extra aandacht voor mensen met een visuele beperking of die wat minder goed zien. Op maandag 22 april tussen 14.00 en 16.00 uur gaan de deuren open voor een interactieve workshop rond valpreventie. Ergotherapeut Charlotte Vanschooren: In onze workshop leer je risicofactoren herkennen en ontdek je hoe je valincidenten makkelijk kan uitsluiten. Je kan dit onder meer doen door onderliggende risicofactoren aan te pakken. Een van die risicofactoren is een slecht zicht. We gaan aan de slag met de checklist ‘Haal je beste zicht boven’, die ontworpen is door het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen. Dit is een hulpmiddel om eventuele afwijkingen van je zicht op te sporen en het risico op vallen te verminderen.”

Naast de Goed gezien-actie, is bewegen een belangrijke manier om vallen te voorkomen. Daarom organiseert Casa Clementina op donderdag 25 april een wandeling langs leuke plaatsen in Leuven. De wandeling is ongeveer 2,5 km lang en speciaal uitgetekend zodat iedereen kan deelnemen, ook met een wandelstok, rollator of rolstoel. En een dag later is er een speelse interactieve fotozoektocht met tips en raadsels om valincidenten te voorkomen.

Ook in de overige vestigingen van Zorg Leuven is er aandacht voor valpreventie. Zo organiseert woonzorgcentrum Ter Putkapelle een groot 1-tegen-allen bewegingsspel tussen de bewoners en hun directeur. En op elke afdeling komt er een bewegingsparcours om de bewoners aan te moedigen meer te bewegen. 

Lees meer over