Zorg Leuven bedankt mantelzorgers met attentiepakket

zorg
Thuiszorg van Zorg Leuven vindt het belangrijk mantelzorgers te ondersteunen in de zorgen die zij opnemen. Hoe groot of klein die zorgen ook zijn, het vraagt tijd en inzet. Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg op 23 juni, staat Zorg Leuven daarom heel de maand juni graag stil bij de niet-aflatende inzet en toewijding van haar mantelzorgers en bedankt ze hen met een attentiepakket.

Katrien Ilsbroux, mantelzorgcoördinator bij Zorg Leuven, legt uit wat mantelzorg betekent: “Wat mantelzorgers doen, wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd, ook door henzelf. De dagelijkse zorgen opnemen voor hun partner die plotseling ziek is geworden, de zorg opnemen voor je ouders wanneer het hen niet meer zelfstandig lukt, boodschappen doen voor de buurvrouw wanneer zij dit niet meer zelf kan, … . Die hulp lijkt vaak zo normaal, maar mantelzorgers nemen een ernstig engagement op.”

“Het afgelopen jaar werden mantelzorgers extra op de proef gesteld”, vertelt Bieke Verlinden, voorzitter van Zorg Leuven. “De coronacrisis plaatste mantelzorgers voor nieuwe, grotere uitdagingen. Uitdagingen die ze met veel moed en energie aangingen uit liefde voor hun naaste. Soms betekent dit ongewild even afstand nemen om zo hun naaste te beschermen. Een moeilijke opgave wanneer iemand zoveel voor jou betekent. In andere situaties namen de mantelzorgers juist extra zorgen op zich.”

Ook tijdens deze moeilijke periode konden mantelzorgers van cliënten van Zorg Leuven een beroep doen op de mantelzorgcoördinator: een babbeltje, een luisterend oor, zelfzorgtips of om vragen omtrent het beschikbare ondersteuningsaanbod te stellen. “Zorgen voor jezelf is bijzonder belangrijk en wordt vaak vergeten in de huidige coronacrisis”, benadrukt Bieke Verlinden “Dan geeft de mantelzorgcoördinator aan de mantelzorgers informatie en bijstand op maat van hun noden en vragen. Waar nodig verwijst zij door.” Ook in het coronajaar werden er, rekening houdend met de geldende maatregelen, naast individuele begeleidingen eveneens online infosessies georganiseerd en vonden er, in samenwerking met Samana en de eerstlijnspsychologen van het project eerstelijnszone (ELZ) virtuele praatcafés plaats rond het thema ‘mantelzorg in tijden van COVID’. Hier kregen mantelzorgers de kans om vragen te stellen en op informele wijze in gesprek te gaan met andere mantelzorgers.

Om de mantelzorgers van haar cliënten te bedanken en appreciatie te tonen voor de zorgen die zij opnemen, zet Zorg Leuven hen in de maand juni in de bloemetjes met een fijn attentiepakket. In totaal deelt Zorg Leuven 160 pakketjes uit, bestaande uit een doosje koekjes en een waardebon om te genieten van een lekkere maaltijd of ontspannende activiteit in een van haar lokale dienstencentra en  nog enkele informatieve folders.

Lees meer over