Zo zal de Leuvense podiumkunstensite eruitzien

Podiumkunstensite
Leuven zet een belangrijke volgende stap in de realisatie van de podiumkunstensite. Het schepencollege keurde zopas het definitieve ontwerp van het Londense bureau Sergison Bates architects goed. In april dient de stad een vergunningsaanvraag in bij het Vlaamse Gewest, met als doel in 2024 te starten met de bouwwerken. Als alles volgens plan verloopt, opent dit nieuw icoon in het najaar 2027.
Op de plek van het Sint-Pietersziekenhuis komt een nieuw podiumkunstengebouw, dat samen met de Romaanse Poort, de Predikherenkerk en enkele pleinen de podiumkunstensite vormt – een toekomstgericht antwoord op de nood aan culturele infrastructuur. “Het definitieve ontwerp van ons podiumkunstengebouw is bijzonder straf”, steekt schepen Carl Devlies (CD&V) van wal. “Sergison Bates ontwierp het zo dat het lijkt alsof het altijd al bij Leuven hoorde. Het sluit enerzijds aan op de traditie van bijzondere publieke gebouwen in Leuven, zoals bijvoorbeeld het historische stadhuis. Anderzijds volgt het de zigzaglijn van het dakenlandschap in de Brusselsestraat en sluit het aan op het omliggende erfgoed van de Romaanse Poort. Het definitieve ontwerp legt nu de contouren en indeling van het gebouw en de materialen van de gevels vast. In april stappen we daarmee naar het Vlaams Gewest om de vergunningsaanvraag in te dienen. In de volgende fase werkt het ontwerpteam aan de binnenafwerking, verfijning en detaillering van de bouwplannen", aldus Devlies.
Ontwerp podiumkunstensite
Het zicht vanuit de Brusselsestraat. Copyright: Secchi Smith_SBA

Omgevingsaanleg

“Het podiumkunstengebouw is onderdeel van de heropwaardering van de Benedenstad. Samen met het gebouw worden ook twee nieuwe pleinen aangelegd. Het ‘binnenhof’ wordt omarmd door de nieuwbouw en de Romaanse Poort en wordt het kloppend hart van de site. Het ‘plein aan de Aa’ legt letterlijk – via de Dijle-arm de Aa – de link tussen de podiumkunstensite en het nieuwe park op de Hertogensite. Een bomengroep rond het water zorgt voor een rustpunt tussen de vele nieuwe en aangename verbindingen die deze nieuwe pleinen creëren voor voetgangers en fietsers. Ter hoogte van de site wordt ook de Brusselsestraat aangepakt: het voetgangersgebied wordt doorgetrokken tot hier. De Dijle leggen we op drie plaatsen terug open, zodat je merkt dat de Brusselsestraat dwars doorheen de Dijlevallei loopt”, aldus schepen Devlies.

Podiumkunstensite
Het zicht vanop het nieuwe binnenplein op de bruggen. Copyright: Secchi Smith_SBA

Culturele woonkamer met veel mogelijkheden

“Ook inhoudelijk zetten we in de komende periode belangrijke stappen”, zegt schepen van Cultuur Denise Vandevoort (Vooruit). “Met deze nieuwe site voor kunsten en ontmoeting krijgt de stad er niet alleen twee nieuwe grote zalen bij, maar ook permanent toegankelijke ruimtes. Het nieuwe binnenplein, de verbindingsbruggen tussen het nieuwe gebouw en de Romaanse Poort, de brede inkomhal, het dakterras én de Romaanse Poort zelf: dit is de ‘stedelijke woonkamer’ waar je kan afspreken met vrienden, op je laptop werken, even uitrusten of spelen, en ook zelf iets organiseren.” 

“Het spreekt voor zich dat je op de nieuwe podiumkunstensite ook kan genieten van een kwalitatief cultuuraanbod. Denk aan de internationale circusvoorstellingen van 30CC of aan producties van Leuvense kunstenspelers die nu – door het ontbreken van de nodige podiuminfrastructuur – niet mogelijk zijn. STUK kan in optimale omstandigheden grote internationale dansvoorstellingen naar Leuven halen. Onze stadsgezelschappen fABULEUS, Het nieuwstedelijk en Cie Tartaren kunnen er hun premières houden. Het Depot kan nog grotere namen uit het pop- en rockcircuit naar Leuven halen. Verspreid over heel de site is er ook ruimte voor het verenigingsleven”, vervolgt schepen Vandevoort. “Bovendien linken we op deze nieuwe site de kunsten aan het dna van Leuven: we zetten samenwerkingen op tussen kunstenaars en wetenschappers, werken rond erfgoed en innovatie en kiezen resoluut voor duurzaamheid, participatie en ‘samen stad maken’.”

De stad werkt samen met het Leuvense kunsten- en cultuurveld aan deze visie op inhoud en werking. Die haakt logischerwijs in op de vier ambities die in het masterplan zijn neergelegd: de podiumkunstensite als stedelijke ontmoetingsplek, als kunsten- en cultuurplek voor Leuven en de regio, als icoon voor Leuven op vlak van architectuur en vanuit werking en, het kunsthuis van de toekomst vanuit een breed duurzaamheidsbegrip.

Wintertuin
De wintertuin. Copyright: Secchi Smith_SBA
Podiumkunstensite
De grote zaal in boekenbeursopstelling. Copyright: Secchi Smith_SBA
Grote zaal theateropstelling
Grote zaal in theateropstelling. Copyright: Secchi Smith_SBA

Lees meer over