Zitten 50 mensen tegen 7 november zonder dak boven hun hoofd?

23 oktober 2019 | 01u07 | Gepost door redactie
PVDA Leuven eist oplossing voor alle bewoners van de onbewoonbaar verklaarde woningen in Lolanden: “winter staat voor de deur”
33 gezinnen dreigen binnen twee weken op straat te staan, omdat de tijdelijke appartementen, waarin ze ondergebracht zijn, niet aan de vereiste woonkwaliteit voldoen.
Het bericht Zitten 50 mensen tegen 7 november zonder dak boven hun hoofd? verscheen eerst op Leuven Actueel.

In wijk Lolanden in Kessel-Lo kregen 33 gezinnen tijdelijk onderdak in appartementen, die in het voorjaar van 2020 afgebroken worden. Omdat de panden leeg stonden, sloot sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal een overeenkomst met Camelot Europe, de door de Vlaamse overheid aangestelde organisatie die leegstaande sociale woningen bewaakt. Zij plaatsten 33  gezinnen tijdelijk in de appartementen, maar de basiswoonkwaliteit en veiligheid kunnen niet gegarandeerd worden in deze wooneenheden. Daarom liet het stadsbestuur de appartementen onbewoonbaar verklaren en moeten de huurders vertrekken.

“We konden niet anders dan deze situatie aanpakken. Tijdelijke invulling van woningen als oplossing voor een woonnood kan, maar énkel als er ook aandacht is voor de woonkwaliteit”, zegt Schepen van Wonen Lies Corneillie. “Camelot Europe stelde deze woningen ter beschikking zonder conformiteitsattest, en dat is nochtans een bindende voorwaarde vanuit Vlaanderen. Camelot kreeg verschillende kansen om de nodige maatregelen te treffen, maar bleef in gebreke. Daarom hebben we beslist de woningen onbewoonbaar te verklaren.”

50 bewoners zonder woonst

“Een 50-tal mensen woont in deze woningen. We gaan hen niet manu militari uit de woning zetten als de deadline afloopt  op 7 november, maar zijn in samenwerking met het OCMW en het CAW (Woonanker) op zoek naar oplossingen. Deze oplossingen zijn verschillend, want elke bewoner zit in een andere situatie.”

Het bericht Zitten 50 mensen tegen 7 november zonder dak boven hun hoofd? verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over