Zestienjarige aangevallen met messen in Leuven, 'bendeleider' riskeert acht jaar cel

21 november 2023 | 08u51 | Gepost door redactie
Hoogland

Een groep jongeren viel in februari 2023 in Leuven een zestienjarige jongen uit de Druivenstreek aan. De aanleiding? Een gerucht dat het slachtoffer ooit een dertienjarige meisje had gedrogeerd, verkracht en dat ze daarna zelfmoord had gepleegd. Van dat gerucht werd nergens bewijs gevonden, toch gingen twaalf jongeren de tiener te lijf.

Tien jongens en twee meisjes kwamen daags na Valentijn vanuit de Druivenstreek aan met de bus in het station van Leuven. De verdeelden onderling messen en bivakmutsen. De twee meisjes hadden met de jongen aan een bankje afgesproken aan buurtcentrum Hoogland. Eens ze op het bankje zaten werden ze omsingeld door tien jongeren. Het slachtoffer kreeg in een sneltempo messteken in onder andere het rechterdijbeen en de oksel. De aangevallen tiener kon tijdig alarm slagen, maar kon weinig vertellen over de daders. Het gebeurde ook uit het zicht van camera’s, zo wisten ze bij HLN.

Eén van de meisjes kreeg daags nadien gewetensproblemen en belde naar de noodcentrale. Daar praatte ze de aanstoker, Maxime V.P., aan de galg. Na telefonisch onderzoek werd duidelijk wie er had deelgenomen aan de wraakactie. Daaruit bleek dat men had gehoord dat het slachtoffer ooit een 13-jarige xtc had gegeven en haar daarna zou hebben verkracht. Het meisje zou volgens de overlevering, zelfmoord hebben gepleegd daardoor. Echter daarvan geen echt spoor dat leidde tot de feiten.

Bij alle minderjarige betrokkenen werden huiszoekingen uitgevoerd, alleen V.P. werd gearresteerd en belandde in voorhechtenis. De aanstoker meldde dat hij de tiener absoluut niet wilde doden, hoorden ze bij HLN in de rechtszaal. Er zouden zich die dag jongeren bij de groep hebben aangesloten die hij niet kende, het toebrengen van de steken werd eveneens ontkent. Echter in zijn gsm werden verontrustende berichten gevonden. De aanstoker eiste foto’s van het bebloede slachtoffer en zei dat hij zijn verdiende loon had gekregen. De steekpartij werd overigens door een jongere gefilmd, door de vele vermommingen, kon niet worden bepaald of aanstoker V.P. had gestoken. DNA-sporen op één van de messen wezen hem wel aan als toebrenger van verwondingen.

Zijn advocaat meldde de moeilijke jeugd van V.P. en het intrafamiliaal geweld dat ermee gepaard ging. Momenteel verloopt zijn voorhechtenis onder elektronisch toezicht bij zijn grootouders thuis. Na twee maanden mocht hij de gevangenis verlaten, terwijl het slachtoffer nog twee maanden in het ziekenhuis lag. Wroeging vertoonde V.P. niet, eens uit de cel verstuurde hij naar het meisje dat hem verklikte dat hij nog niet klaar was met haar. Toch wou zijn advocate een werkstraf voor de ondertussen twintiger. Het parket hamerde op de poging tot moord en vroeg acht jaar cel en een terbeschikkingstelling van tien jaar.

Lees meer over