Zeger Debyser wordt in 2024 lijsttrekker van N-VA in Leuven

16 maart 2023 | 12u04 | Gepost door redactie
Zeger Debyser

Het partijbestuur van N-VA Leuven heeft de lijsttrekker bekendgemaakt van de kieslijst waarmee ze in 2024 naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt. Na het vertrek van Lorin Parys vorig jaar zal Zeger Debyser de rol van lijsttrekker invullen.

Op 13 oktober 2024 trekken we weer naar de stembus voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. N-VA Leuven wil zich goed voorbereiden op die belangrijke dag en vulde daarom alvast de plaats van de lijsttrekker in. De lijst wordt deze keer getrokken door Zeger Debyser. Hij volgt daarmee Lorin Parys op, die in 2018, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, nog lijsttrekker was in Leuven. Parys ruilde inmiddels de politiek in voor de functie van CEO bij de Pro League.

Debyser, momenteel fractieleider van N-VA in Leuven, zetelt al tien jaar in de Leuvense gemeenteraad. Bij de verkiezingen in 2012 bekleedde hij de vijfde plaats op de lijst, in 2018 stond hij op de derde plaats. Bij de laatste verkiezingen haalde hij 1.335 voorkeurstemmen. Dat hij grote schoenen te vullen heeft, is duidelijk. Lorin Parys kreeg in 2018 namelijk 7.217 stemmen achter zijn naam. Debyser noemt zichzelf “de groene en sociale jongen van N-VA Leuven”.

Lees verder onder de foto

Katrien Houtmeyers
Katrien Houtmeyers

Logischerwijs zou federaal parlementslid Katrien Houtmeyers de lijst in 2024 trekken, maar zij was geen kandidaat voor deze positie. Het lijsttrekkerschap  van een centrumstad als Leuven is immers niet combineerbaar met haar huidige functies en de zorg voor haar gezin. In 2018 stond Houtmeyers voor het eerst op de Leuvense lijst, waarbij ze 2.194 voorkeurstemmen haalde. Sindsdien zetelt ze in de gemeenteraad. Sinds 2019 is ze ook verkozen tot federaal parlementslid, waar ze zich vooral toelegt op het beleidsdomein economie.

Houtmeyers is ervan overtuigd dat N-VA in Leuven een belangrijk alternatief kan vormen voor het huidige linkse bestuur. “Vooruit, Groen en CD&V hebben de voorbije jaren bewezen dat ze nog weinig voeling hebben met de Leuvenaar. Van inspraak is er nauwelijks sprake, Leuven is een pure marketingstad geworden, huizen zijn hoe langer hoe minder betaalbaar en we zitten opgescheept met een circulatie- en een mobiliteitsplan dat meer bezoekers wegjaagt dan aantrekt. Het plan is duidelijk: zet alle Leuvenaars centraal in het beleid, niet alleen de gelijkgezinden van de meerderheid. Met Zeger aan het roer heb ik er alle vertrouwen in dat N-VA hier verandering in kan brengen.”

Lees meer over