Wordt Leuvense danscompagnie The greatest dancer van Vlaanderen?

complete

Zaterdagavond barst op televisiezender Eén de strijd weer los om verkozen te worden tot de beste danser van het land. Ook de Leuvense dansers van Com.Plete dingen mee naar de titel, zij staan zaterdag in de halve finale.

De allereerste auditie voor het programma is al een tijdje geleden opgenomen. “We hebben inderdaad even moeten wachten om tegen iedereen te kunnen zeggen dat we deelnemen aan The greatest dancer van Vlaanderen. De spiegel ging bij ons pas helemaal op het einde open, dus dat maakte het extra spannend”, zegt Pélé Van Eemeren, choreografe van Com.Plete.  

De Leuvense dansgroep Com.Plete schitterde vorige zaterdag met een speciale act. “Toen we ons concept voor de act van vorige zaterdag kregen, kwam ik redelijk snel op het idee om iets met een ontpopping te doen en dit symbolisch weer te geven door doeken. In mijn hoofd leek dit allemaal een heel mooi idee, totdat we effectief begonnen te repeteren met de doeken. Het was echt een hele opgave. Er zijn zeker en vast traantjes van frustratie gevloeid, haha! Het is echt ontzettend moeilijk om te dansen met een rekwisiet, omdat het onvoorspelbaar is. Op de generale repetitie bijvoorbeeld, liep er heel wat mis. We bleven hangen in onze doeken, ze geraakten in de knoop, we schoven erop uit, etc… Om dan enkele uurtjes later toch zo’n foutloze performance neer te zetten, maakt mij als choreograaf heel erg fier, zowel op mijn dansers Kaat, Simon, Renke en Linde, alsook een beetje op mezelf. “

De jury was heel lovend en stuurde de Leuvense dansers naar de halve finale: “Het is echt onwerkelijk om eindelijk, na zoveel trainingen en hard werk, de choreografie op beeld te zien. We zijn enorm blij en vooral trots met hoe alles is overgekomen en binnengekomen bij de mensen en hoe ons stuk tot zijn recht komt door het mooie camerawerk.”

Hobbelig parcours

Pélé danst eigenlijk al heel haar leven, maar in het begin was het een beetje een hobbelig parcours. “Ik ben begonnen met ballet, heb daarna enkele jaartjes alle andere soorten hobby’s uitgeprobeerd: van paardrijden tot voetbal, maar ben daarna toch weer bij dansen uitgekomen. Van mijn 11 jaar ben ik intensief begonnen met dansen bij DanceAction in Leuven. Enkele jaren later begon ik er met lesgeven en tot op heden is dit mijn tweede thuis. Fun fact: mijn eerste dansertjes, Renke, Kaat, Linde en nog een paar andere compagnieleden, zijn ook de dansers die nu bij Com.Plete terecht zijn gekomen. We zijn echt letterlijk samen (op)gegroeid tot de dansers die we nu zijn en de choreograaf die ik nu ben. Enkele jaren later ging ik met Jonas naar LA om een dansstage te volgen. Hier hebben we beslist om onze compagnie Com.Plete op te richten bij DanceAction.“

13 sterke dansers

“De naam Com.Plete staat voor het feit dat elke danser bij ons zijn eigen uniekheid heeft en de groep daarmee aanvult en ‘complete’ maakt. De ‘com’ staat uiteraard ook voor compagnie. In het televisieprogramma nemen we deel met 5 van onze dansers, maar eigenlijk zijn we met 13 enorm sterke dansers in ons team.”

Modern & Jazz

Moderne dans is de basis van de compagnie. “Velen van ons doen zeker ook andere stijlen, maar deze compagnie focust zich echt op Modern & Jazz. Daar zijn we allen het sterkste in en daar ben ik als choreografe ook het sterkste in. Ik vind ‘contemporary’ een zalige stijl, omdat er geen grenzen zijn: alles kan en alles mag. Ik probeer dan ook te experimenteren en andere stijlen te implementeren. Soms zit er wat ‘girly/feminin’ in, soms is het heel klassiek en een andere keer zijn er invloeden vanuit ‘urban/hiphop’ geïntegreerd. Ik ben thuis in veel andere stijlen, maar modern voelt echt aan als mijn safe zone. Ik heb het gevoel dat ik hiermee veel meer een verhaal of een gevoel kan vertellen en uiten. Het is bijzonder als je mensen kan raken of iets kan vertellen door middel van dans. Dit kan zeker ook bij andere stijlen, maar bij ons is modern onze language.”

Waarom een televisiewedstrijd?

“Wij namen deel aan The greatest dancer, omdat we graag aan de buitenwereld wilden laten zien wat wij kunnen en waar we voor staan. Het is soms moeilijk om je plekje in de danswereld te bemachtigen en door middel van dit programma krijg je de kans om een stem te hebben. Wij focussen ons normaal meer op theater en wedstrijden, dus het was ook voor ons fijn om weer een nieuwe uitdaging aan te gaan en iets totaal anders te doen. Daar zijn we tot nu toe ook heel blij mee, want we hebben al enorm veel geleerd. Ook van onze coach Annabelle, alle medekandidaten en heel het team achter The greatest dancer.  We zijn aan het nadenken om een nieuwe voorstelling te doen volgend jaar, dus het zou ook mooi meegenomen zijn om wat volk aan te trekken, die ons willen zien performen.”

Elke week een nieuw stuk

“De druk ligt enorm hoog, je moet aan een hoog tempo choreografieën voorbereiden, want je weet op voorhand uiteraard niet hoe ver je zal geraken in de wedstrijd. Als je tot in de finale geraakt, moet je dus elke week een nieuw stuk kunnen brengen. Daarnaast moet je ook erg flexibel zijn, je krijgt veel feedback van je coach, van de regie, van de cameramannen, etc… Je moet lastminute dus ook in staat zijn om aanpassingen door te voeren en ze op het moment zelf te kunnen presteren.”

Wat mogen we zaterdag verwachten?

“We mogen uiteraard nog niet veel verklappen over de volgende aflevering, maar wat we wel al kunnen zeggen, is dat het iets totaal anders zal zijn. Tot nu toe zagen jullie onze zachte, breekbare kant, volgende week zien jullie een hele andere kant. Zeker kijken dus!”

Lees meer over