Wijgmaal viert vernieuwd Sint-Hadrianusplein, buurt spreekt over een blamage

De heraanleg van het dorpsplein van Wijgmaal is helemaal rond. De stad organiseert een feest om de vernieuwing te vieren. 'Er valt helemaal niets te vieren', zeggen buurtbewoners.
"De Lijn heeft de busroutes over het plein hervat, marktkramers en hun klanten kunnen opnieuw op het plein terecht. Na een grondige heraanleg, die een negental maanden duurde, volgt zondag een inhuldiging voor de buurt. Een burendrink op het plein is een welverdiende attentie, nadat we tijdens de werken heel wat geduld van de buurt gevraagd hebben”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina (CD&V). “Samen met de omwonenden willen we zondag klinken op een geslaagde heraanleg, waarbij we het plein toegankelijker en verkeersveiliger hebben gemaakt.”
Behoud authentieke karakter
"Het Sint-Hadrianusplein kreeg afgeplatte kasseien. Dat is veiliger voor voetgangers en fietsers. De bushaltes werden verhoogd voor een vlotte in- en uitstap en er kwam ledverlichting rond de kerk. Voor mensen die minder mobiel zijn, is er nu een aparte wandelstrook. Zo is er bijvoorbeeld voor bewoners van het nabijgelegen woonzorgcentrum geen reden meer om het plein te mijden", zegt schepen Vansina. "De vraag naar een grondige heraanleg klonk al langer in Wijgmaal. We maakten het plein veiliger, comfortabeler en zo goed mogelijk waterdoorlatend, maar behielden toch het authentieke karakter door de keuze van de materialen."
Tijdens de werken onthardde de stad de zone rond het oorlogsmonument, om een verbinding te maken tussen het plein en de nabijgelegen dreef. "De stad vergrootte de boomspiegels zodat de wortels meer ademruimte krijgen. En het terras voor het dorpscafé werd uitgebreid zodat het nog meer een plek van ontmoeting kan worden. De inhuldiging van het Sint-Hadrianusplein start zondag 16 juni om 15 uur. Na de inhuldiging biedt de stad Leuven buurtbewoners een receptie aan, opgeluisterd door koor Hadricantus."
Geen reden tot feesten
Buurtbewoners zijn niet zo enthousiast: "Een blamage is het. Er is helemaal niet naar ons geluisterd. Er is geen voetpad voor ouderen aan de kant van de apotheek, er zijn geen fietsenstallingen, geen extra groen en alle parkeerplaatsen zijn weggenomen. De 'rijken' worden hier op hun wenken bediend want die hebben een eigen garage. Het lijkt hier precies ook op een autostrade nu, want de versmalling die er vroeger was, is weg."
Ook Arne Mortelmans van Café 't Werrek begrijpt niet waarom de ingreep nodig was: "Ik heb 20 jaar geleden de Hugo Dekeyser prijs gekregen om een slapend dorp wakker te hebben gemaakt, maar het lijkt alsof het stadsbestuur het dorp weer dood wil maken. Door het wegnemen van de parkeerplaatsen worden mensen afgeraden om in het centrum te ondernemen. Waar moeten klanten parkeren? Volgens het stadsbestuur kunnen ze dat aan Ymeria of aan het station. Wat als er een trouw is op zaterdag? Dan staat het door de voetbal ook vol op die locaties. Mensen die naar de markt gaan op maandag zouden dan weer wel mogen parkeren om hun boodschappen te doen, maar wie een pintje wil gaan drinken in het dorpscafé mag dat niet. Echt, niemand hier heeft om deze verandering gevraagd en er werd geen rekening gehouden met de grieven van de buurtbewoners. De inspraakvergadering was een toespraak, geen inspraakmoment. Zondag is het inhuldiging, misschien met wat protest."