Werknemers KU Leuven verschansen zich in lokalen terwijl studenten gebouwen bezetten voor Palestina

24 mei 2024 | 13u39 | Gepost door redactie
Het tijdelijke rectoraat in de Waaistraat in Leuven

In navolging van het rumoer in Gent bezetten 25 studenten sinds deze ochtend om 10 uur het rectoraat in de Waaistraat in Leuven om hun grieven te uiten bij de KU Leuven omtrent de situatie in Israël en de Gazastrook. Ze doen dat geweldloos maar vallen hierbij wel onschuldig personeel lastig.

“Collega’s aan het onthaal hebben zich verplaatst naar de refter en de deur gebarricadeerd. Ze hadden een laptop vastgekregen. Ze zijn dan in het wilde weg mensen beginnen opbellen met de vraag om alle samenwerking met Israël te stoppen”, zo klinkt het bij een werknemer.

De aanleiding voor deze campusbezetting is een opiniestuk van rector Luc Sels in De Standaard. Daarin verklaarde hij geen nieuwe samenwerkingsverbanden met Israëlische universiteiten aan te gaan, zolang premier Benjamin Netanyahu verder blijft doen.

De 25 linkse studenten eisen een persoonlijk overleg met Sels, en een radicale transparantie over alle huidige samenwerkingen met het geviseerde regime. Voorts wordt De Valk 3 in Leuven al 12 dagen bezet door de actievoerders van kuleuven.encampment. Ze zijn niet van plan snel te vertrekken, wisten ze bij HLN.

De KU Leuven betreurt het gebrek aan een respectvolle en veilige dialoog. Ze blijven te vinden voor een sereen debat en willen met de actievoerders in gesprek blijven gaan, maar niet op deze manier.

Lees meer over