Werken op komst aan Koning Boudewijnlaan, nadien verdwijnt parkeerstrook

Koning Boudewijnlaan
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start met werken aan een aparte busbaan op de Koning Boudewijnlaan op maandag 3 oktober. De werken duren ongeveer een maand, tot begin november. Al die tijd wordt er één rijstrook ingenomen op de Koning Boudewijnlaan richting E40. 

"De parkeerstrook langs de Koning Boudewijnlaan zal vanaf dan ophouden te bestaan. Staat je auto daar geparkeerd, vergeet hem dan niet tijdig weg te halen", zo waarschuwt Mathieu Caudron, woordvoerder van de Leuvense politie. "Geparkeerde wagens zullen in eerste instantie naar parking Bodart gebracht worden, zoals nu ook al gebeurde. Het tweede alternatief is de Koning Boudewijnlaan, maar dan het gedeelte van de Celestijnenlaan naar het viaduct aan de Kapucijnenvoer, in de richting van Leuven. Mochten beide stroken toch volstaan, wordt de Koning Boudewijnlaan vanaf IMEC richting Brussel gebruikt. Op middellange termijn komt er ook een busbaan in de richting van Leuven, dan zullen we een andere oplossing moeten voorzien. Daar wordt alleszins aan gewerkt", bevestigt Caudron.

"De bussen van De Lijn schuiven in de huidige toestand mee aan in de file op de Koning Boudewijnlaan, vooral in de ochtendspits richting Leuven. Met een aparte busbaan in beide richtingen zullen de bussen vlotter en stipter rijden. De bus wordt zo een betrouwbaarder en comfortabeler alternatief voor de auto", zo klinkt het bij AWV.

Wegen en Verkeer legt de busbaan aan langs de weghelft van Leuven richting E314. De Werkvennootschap pakt de andere kant aan, in de rijrichting van het centrum van Leuven. Zij leggen in één beweging ook een stuk van de fietssnelweg F29 Brussel-Tervuren-Leuven aan.

Aanleg busbanen langs Koning Boudewijnlaan (N264)

Volgens de huidige planning starten de werken op maandag 3 oktober en duren ze ongeveer een maand. Ze veroorzaken weinig hinder voor het verkeer.

  • Beperkte verkeershinder: de aannemer neemt de pechstrook en rechterrijstrook in op de Koning Boudewijnlaan richting E40. Er zijn geen omleidingen, er geldt wel een snelheidsbeperking.
  • Snoeien bomen en struiken: Om de werken aan de grachten uit te voeren, kan het zijn dat de aannemer plaatselijk enkele bomen of struiken moet snoeien. Dit blijft zo beperkt mogelijk. De bomen worden gesnoeid tot enkele centimeters boven de grond zodat ze nadien weer nieuwe scheuten krijgen.

Lees meer over