Week van de Duurzame Gemeente start met bekendmaking Duurzame Helden

18 september 2020 | 16u09 | Gepost door annpeeters
Duurzame week
Vandaag gaat de Week van de Duurzame Gemeente van start. Tijdens die week zetten 90 duurzame gemeentes, waaronder Leuven, lokale initiatieven in de kijker door ze uit te roepen tot Duurzame Held. Leuven maakt vandaag de nieuwe Duurzame Helden bekend. Iedere Leuvenaar kon Duurzame Helden nomineren en erop stemmen. Elk van hen blinkt uit in een van de vijf pijlers voor duurzame ontwikkeling. Uit de 33 genomineerden koos het stadsbestuur vijf winnaars.

“De stad selecteerde vijf lokale Duurzame Helden 2020: één voor elke pijler van duurzame ontwikkeling (mens, planeet, welvaart, vrede en partnerschap). De Duurzame Helden krijgen van ons om te beginnen een welverdiende pluim voor hun inspirerende, duurzame realisaties. Daarnaast zetten we hun ‘heldendaden’ nog een jaar lang in de kijker”, stelt schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie. “We vragen hen ook om de Leuvenaars mee te inspireren tot lokale duurzame acties die passen in een mondiale agenda. Onze acties in Leuven dragen immers bij aan oplossingen voor wereldwijde uitdagingen. Er is hier geen rechtvaardigheid zonder mondiale rechtvaardigheid en vice versa.”

De Duurzame Helden dragen elk op hun manier hun steentje bij aan duurzame ontwikkeling. Tegelijkertijd laten ze de Leuvense inwoners proeven van een internationaal verbindend verhaal: hun acties in Leuven dragen bij aan oplossingen voor mondiale uitdagingen. “We willen hen met deze actie in de kijker zetten en anderen aanmoedigen om mee hun schouders te zetten onder wereldwijde duurzame ontwikkeling”, aldus Corneillie.

De vijf Leuvense Duurzame Helden voor 2020 zijn:

  1. In de categorie ‘mens’: het samenwerkingsverband voor een zorgzame samenleving Sociopolis Annuntiaten Heverlee (https://www.sociopolisah.be/);
  2. In de categorie ‘planeet’: de jeugdbeweging Damiaanscouts Wilsele-Putkapel (https://damiaanscouts.be/);
  3. In de categorie ‘welvaart’: het team van energiesnoeiers van De Ruimtevaart (https://www.deruimtevaart.be/projecten/project/energiesnoeiers);
  4. In de categorie ‘vrede’: de groep vrijwillige buddy’s voor anderstalige nieuwkomers (https://www.leuven.be/buddy);
  5. In de categorie ‘partnerschap’: de educatieve organisatie Djapo (https://djapo.be/).

Lees meer over