WE ZIEN U: Sensibiliseringscampagne seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jongeren

groep
Seksueel grensoverschrijdend gedrag: het gebeurt vlak onder onze ogen en vaker dan we denken, ongeacht gender, leeftijd of seksuele voorkeur. Een nieuwe campagne vestigt er de aandacht op.

Uit onderzoek blijkt dat vooral jongeren worden geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag. Met een opvallende campagne wil Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA) als onderdeel van haar actieplan tegen seksueel geweld ​ jongeren sensibiliseren en slachtoffers uit de schaduw halen. Vrijdag werd  deze officieel gelanceerd door in de grote Vlaamse steden en Brussel een symbolische spot op het probleem te zetten. In Leuven gebeurde dat op de Oude Markt. De campagne, met seksuologe Lotte Vanwezemael als ambassadrice, loopt tot en met april 2024. De titel van de campagne, ‘WE ZIEN U’, geeft een helder signaal aan zowel slachtoffers én daders.

Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir: “Grensoverschrijdend gedrag is iedereens probleem. De cijfers spreken voor zich. Zo’n 80 procent van de vrouwen en 50 procent van de mannen heeft er mee te maken. Dat betekent dat het ook uw kind kan overkomen en dat uw kind er zich schuldig aan kan maken. Het is marginaal gedrag, jammer genoeg geen marginaal fenomeen. De strijd tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag begint bij de nieuwe generatie die meteen ook de meest kwetsbare groep is. Ik wil jongeren wakker schudden en bewust maken van grenzen en van wat kan en niet kan. Met deze campagne willen we jongeren motiveren om zich collectief te verzetten tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. De campagneslogan geeft met ‘WE ZIEN U’ een ​ helder signaal met een tweeledige boodschap: empathie naar de slachtoffers én daadkracht naar daders.”

Lotte Vanwezemael: “Vanuit mijn achtergrond als psychologe en seksuologe, maar ook vanuit mezelf als persoon, vind ik het belangrijk om deze campagne in het licht te zetten. Seksueel grensoverschrijdend gedrag neemt tal van vormen aan, en elke vorm is een vorm te veel. Daarom een hart onder de riem voor elk slachtoffer. Jij, ik, wij. We zien elkaar.”

Uitgebreide campagne tot april 2024 

De campagne loopt tot april volgend jaar en wil, via verschillende, vooral online, kanalen jongeren massaal bereiken, door middel van echte verhalen en bekende influencers. TikTok-kanaal @WeZienU met bekende hosts zoals onder andere Flo Windey biedt doorlopend een veilige bron aan informatie, zorgt voor verbinding en stimuleert jongeren om zich collectief tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag te blìjven bewegen. 

Tijdens de zomermaanden toert een busje door Vlaanderen en Brussel om een online videoreeks op te nemen met aangrijpende verhalen van jongeren over seksualiteit. En omdat ‘s avonds en ‘s nachts alles wat gezegd, geroepen en gedaan wordt makkelijk in het donker blijft, zullen night clubs gedurende één nacht in het najaar voor één keer light clubs worden. Daarnaast zet de campagne ook vanaf volgend schooljaar in op het sensibiliseren van jongeren in het middelbaar en hoger onderwijs. 

Ben je zelf slachtoffer van seksueel geweld? Ga dan zo snel mogelijk naar een Zorgcentrum na Seksueel Geweld in je buurt of bel of chat gratis en anoniem met 1712. Ben je minderjarig? Chat anoniem via https://www.nupraatikerover.be/

projectie

Lees meer over