Wat denkt het Leuvense publiek van online cultuurparticipatie?

cultuur
Zoë Meysmans, studente Cultuurmanagement aan de UCLL Hogeschool is momenteel Junior Consultant bij vzw raad & daad, waar ze onderzoek uitvoert naar de mogelijkheden voor het digitaliseren van het Leuvens cultuuraanbod. Graag had ze jouw mening hierover gehoord.

Heb jij al eens een online concert bijgewoond? Zijn livestreams de toekomst van cultuur? Krijgt het online cultuuraanbod een plaats in de leefwereld van het Leuvense publiek? Door een onderzoek dat momenteel wordt afgenomen probeert Zoë Meysmans een antwoord te bieden op de culturele noden van het Leuvense publiek. Hoe ziet het ‘nieuwe normaal’ in de cultuursector eruit voor het Leuvense publiek?

Na de sluiting van culturele activiteiten en evenementen naar aanleiding van de coronacrisis in het voorjaar van 2020 zijn Leuvense cultuurhuizen niet bij de pakken blijven zitten. Ongewone tijden vragen flexibiliteit en een originele aanpak. Er werden massaal creatieve alternatieven opgericht om deze activiteiten toch te laten doorgaan, dit vanuit het comfort van je eigen woonkamer weliswaar. Online panelgesprekken, livestreams, cinema vanuit je zetel en virtuele museumtours om enkele initiatieven op te noemen.

In de cultuursector is men volop bezig met het onderzoeken van deze digitale alternatieven voor het cultuuraanbod. Zodra de cultuursector weer mag openen zullen deze digitale vormen van cultuur niet achterwege blijven. Om deze digitalisatie van cultuur teweeg te brengen is de cultuursector zeer benieuwd naar wat het Leuvens publiek vindt van deze digitalisering.

Via deze vragenlijst kunnen alle mensen uit Leuven en de deelgemeenten hun mening geven over het online aanbieden van cultuur. Dit onderzoek besteed aandacht aan de cultuurparticipatie tijdens de coronacrisis. Met de resultaten willen de initiatiefnemers verkennen hoe cultuur in de toekomst aangeboden wordt, rekening houdend met de noden en wensen van het Leuvense publiek

Lees meer over