Wappert de vlag van Wilsele binnenkort opnieuw in de deelgemeente?

gemeentehuis
Ruben Geleyns, inwoner van Wilsele en lid van CD&V, startte een petitie over de terugkeer van de vlag van Wilsele aan de gevel van het deelgemeentehuis aan de Aarschotsesteenweg. 

Wilsele heeft sinds 1961 een eigen vlag: een geel exemplaar met een rood schuinkruis. Lang heeft de vlag niet mogen wapperen op officiële plechtigheden in het dorp, want met de gemeentefusie van 1977 werd Wilsele een deelgemeente van de stad Leuven en werd de Leuvense vlag dé vlag van het nieuwe grondgebied van de stad. De vlag van Wilsele raakte in de vergetelheid.

Jonge Wilselenaar Ruben Geleyns had de vlag nooit gezien, maar las erover en liet de Wilselse vlag opnieuw maken bij een vlaggenfabrikant. “Als je ergens vandaan komt, dan ben je daar fier op. ’t Is niet ongewoon dat we dat tonen met vlaggen. Denk maar aan de Belgische driekleur wanneer onze Rode Duivels of Red Flames spelen of wanneer een topatleet uit eigen land op de Olympische Spelen presteert”, zegt Geleyns. “Als Wilsele een vlag heeft en er zijn dorpsgenoten die er fier op zijn, waarom hem dan niet laten wapperen?”

Daartoe heeft Geleyns een duidelijk doel voor ogen: “Waarom zouden we de dorpsvlag niet terug hijsen aan ons voormalige gemeentehuis? Het zou het gemeenschapsgevoel van de Wilselenaren enkel versterken.” De Wilselenaar begon intussen een petitie met een oproep aan het stadsbestuur om de vlag opnieuw te laten wapperen aan het deelgemeentehuis van Wilsele.

Of Geleyns daarbij de vlag van Leuven wil vervangen door die van Wilsele? “Nee, ze mogen broederlijk naast elkaar hangen. Maar het zou wel een zekere erkenning zijn richting de geschiedenis – en de toekomst – van Wilsele. Leuven looft wel vaker – en terecht – de diversiteit in onze stad, waarom dat dat niet doen met de eigenheid van de deelgemeenten?”, besluit Ruben Geleyns.

Je kan de petitie om de vlag van Wilsele te laten wapperen aan het deelgemeentehuis aan de Aarschotsesteenweg hier vinden: https://bit.ly/HijsDeVlagVanWilsele 

Lees meer over