Wandelpad van 1 kilometer klaar aan vijvers van Bellefroid

2 juni 2020 | 15u57 | Gepost door redactie
Wandelpad van 1 kilometer klaar aan vijvers van Bellefroid
Eind vorig jaar kocht stad Leuven de vijvers van Bellefroid, een verscholen stukje natuur naast de vaart in Wilsele. Het eerste deel van het wandelpad is nu klaar en iedereen kan er komen genieten van de rust en natuur. Het domein bestaat uit twee grote vijvers en is 21 hectare groot, dat is 6 hectare groter dan de vijvers van de Abdij van Park.
Het bericht Wandelpad van 1 kilometer klaar aan vijvers van Bellefroid verscheen eerst op Leuven Actueel.

“De vijvers waren een nog onbekend stukje natuur in Leuven. Ze zijn altijd in privébezit geweest en daardoor afgesloten voor het publiek. Al jaren wilde de stad deze mooie vijvers toegankelijk maken voor iedereen. Na de aankoop in november, is het nu eindelijk zover:  je kan hier genieten van water en groen, en van de rust”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “De coronamaatregelen hebben het belang van aangename, groene openbare ruimte benadrukt. Ik ben tevreden dat we zo’n groot natuurgebied nu openstellen voor de Leuvenaars.” Het volledige domein is maar liefst 21 hectare groot, dat zijn 40 voetbalvelden.

“Dit natuurdomein ligt op een boogscheut van het centrum”, vertelt Lalynn Wadera, schepen van openbaar groen. Je bereikt het via een pad aan de achterzijde van De Sportschuur.  “We hadden onze inwoners hier graag ontvangen op een feestelijke opening, maar wegens de coronamaatregelen stellen we dat uit”, aldus de schepen.

Toekomstplannen
Voorlopig kan je enkel langs een deel van de zuidelijke vijver wandelen, ongeveer een kilometer lang. De stad werkt ondertussen verder aan het wandelpad dat helemaal rond de zuidelijke vijver zal lopen. “In de loop van 2021 zal je helemaal rond de zuidelijke vijver kunnen wandelen. Wandelaars zullen de natuur echt kunnen beleven. We willen graag een houten vlonderpad en een vogelkijkhut plaatsen. Natuurlijk betrekken we ook de buurtbewoners: van zodra de coronamaatregelen het toelaten, nodigen we ze uit op een buurtoverleg. We willen hen informeren over de plannen en we zijn benieuwd naar hun vragen en ideeën”, blikt schepen Wadera vooruit.

Ecologische waarde versterken
Vooral de noordelijke vijver heeft een grote natuurwaarde. “We willen de natuur beschermen en daarom kan je de noordelijke vijver enkel vanop afstand bewonderen”, vertelt schepen Wadera. De stad installeerde al houten kijkgaten langs het pad, waardoor je een prachtig zicht hebt op de noordelijke vijver. Later komen er ook uitkijktorens en borden met informatie over de fauna en flora. “Bezoekers zullen versteld staan van de natuurpracht”, aldus schepen Wadera.

Er is een grote diversiteit aan vogels: eenden, ganzen, zwanen, uilen en spechten. Ook andere dieren hebben hier hun thuis: egels, marters, reeën en zelfs de bever. Met onder meer Natuurpunt en het Agentschap voor Natuur en Bos zal de stad ook een natuurbeheerplan opstellen. Daarin bekijkt ze hoe ze de fauna en flora van het domein kan versterken en welke recreatie mogelijk is. “Als we deze diversiteit aan planten en dieren koesteren, dan zullen we nog lang genieten van dit mooie, rustige natuurgebied dicht bij de stad. We wensen de Leuvenaars alvast een deugddoende wandeling in dit nieuw stukje openbaar groen”, besluit Lalynn Wadera.

  

Foto’s: Jan Crab

Het bericht Wandelpad van 1 kilometer klaar aan vijvers van Bellefroid verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over