“Waarom voert Leuven geen onderzoek naar buitenlandse eigendommen van sociale huurders?”

24 november 2022 | 11u22 | Gepost door redactie
Katrien Houtmeyers
N-VA vraagt met klem om ook in Leuven werk te maken van een onderzoek naar buitenlandse eigendommen van sociale huurders. Volgens het kabinet van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) is dat voorlopig nog altijd niet gebeurd, hoewel Vlaanderen al sinds maart 2021 hulp én subsidies geeft voor deze controles. Nochtans werden in de rest van Vlaanderen al 309 sociale huurders betrapt op een eigendom in het buitenland.

Sinds maart 2021 geeft de Vlaamse overheid hulp en subsidies aan sociale verhuurmaatschappijen die willen controleren of hun sociale huurders eigendommen hebben in het buitenland. In dat geval komen ze niet in aanmerking voor een sociale woning. Het afgelopen anderhalf jaar werden er in Vlaanderen 309 sociale huurders betrapt op een eigendom in het buitenland: bijna de helft van wie gecontroleerd werd.

Leuven hinkt echter achterop bij deze controles. Zo blijkt uit het antwoord van minister Diependaele op een parlementaire vraag waar HLN gisteren over berichtte. Volgens dat antwoord doen steden als Leuven en Gent het niet goed. En ook op het kabinet van Diependaele werd gisteren bevestigd dat er in Leuven nog geen onderzoeken werden gevoerd naar buitenlandse eigendommen van sociale huurders.

“Helemaal verrassend is dat niet”, zegt federaal parlementslid en gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers (N-VA). “Ik heb de vraag eerder dit jaar al gesteld in de Leuvense commissie Wonen, waar ik werd verwezen naar huisvestingsmaatschappij Dijledal. Bij Dijledal gaf niemand thuis. Het leek er toen al op dat er in Leuven geen controles waren uitgevoerd. Dat wordt nu dus bevestigd.”

Fractievoorzitter Zeger Debyser (N-VA): “Er is in Leuven een lange wachtlijst voor sociale woningen. Die moeten naar de rechthebbenden gaan, niet naar eigenaars van vastgoed in het buitenland. Onlangs werd nog bekendgemaakt dat Leuven werk wil maken van extra sociale woningen. Waarom niet beginnen met nagaan of de bestaande sociale huurwoningen wel rechtmatig worden ingevuld? We vragen daarom een inhaaloperatie van stad Leuven en Dijledal.”

Lees meer over