Vzw VELO lanceert de ‘Circulaire e-bike’ voor studenten

22 november 2021 | 16u44 | Gepost door annpeeters
fiets
De Leuvense sociale economieonderneming VELO vzw heeft de oplossing gevonden voor een circulaire en betaalbare e-bike. Dankzij een proefproject met de Nederlandse tech-startup swugo, kunnen een select aantal studenten dit academiejaar gebruik maken van deze circulaire e-bike.

De vraag van studenten naar elektrisch ondersteunde fietsen stijgt. VELO vzw, o.a. gekend als verhuurder van studentenfietsen in Leuven, heeft nu een oplossing gevonden, op maat van studenten. In een proefproject wordt voor het academiejaar 2021-2022 een beperkte vloot circulaire e-bikes beschikbaar gesteld voor verhuur.

In haar zoektocht naar een geschikte elektrisch ondersteunde fiets voor studenten botste VELO de voorbije jaren ofwel op een te hoge prijs die moest worden doorgerekend ofwel een te lage kwaliteit van de e-fietsen. Tot VELO in contact kwam met SWUGO bv, een mobiliteit startup uit Nederland. De ingenieurs van swugo ontwikkelden een specifieke montagekit om een ‘gewone’ fiets van elektrische ondersteuning te voorzien. In Nederland zet swugo haar product op de markt onder de naam ‘Heyfiets’.

Anders dan in Nederland heeft VELO met dit proefproject, en in nauwe samenwerking met swugo, de montagekit gebouwd op tweedehands studentenfietsen bedoeld voor de verhuur. En zo worden deze fietsen circulaire e-bikes.

Eenvoudig & Toegankelijk

Het concept is in zijn eenvoud de ideale oplossing voor studenten. Het voorwiel van de fiets is vervangen door een voorwiel met motor. De batterij wordt duurzaam bevestigd op het fietskader en in de trapas wordt een sensor ingebouwd. De fiets heeft één ondersteuningsniveau.

Na uitgebreide testen in de Leuvense regio kreeg de fiets bij VELO een ‘grote onderscheiding’. “Het gaat om een eenvoudig systeem, bestand tegen vandalisme, zonder toeters en bellen. Er kan eigenlijk tijdens het gebruik weinig tot niets mislopen. Het bereik is, in vergelijking met klassieke e-fietsen, misschien beperkt (30 km), maar we menen dat dit voor het actieterrein van studenten zeker volstaat. De batterij is zeer licht en compact en dus makkelijk op kot oplaadbaar. En bijzonder interessant: we kunnen deze circulaire e-fiets aanbieden voor 45 euro per maand. Betaalbaar dus voor wie over een elektrisch ondersteunde fiets wil beschikken”, zegt Jos Vandikkelen, directeur van VELO vzw.

Ook voor de bestaande fietser

Het is de bedoeling de samenwerking na de proefperiode te continueren en wel op twee manieren. Enerzijds door méér circulaire e-bikes aan te bieden aan geïnteresseerde studenten. Anderzijds door het concept van de Heyfiets ook in regio Leuven te ondersteunen. Dan kunnen particulieren bij VELO hun eigen fiets laten ombouwen tot een e-bike, waardoor ook voor mensen met een beperkt budget het plezier van ondersteuning bij het fietsen dichterbij komt.

Lees meer over