VRT-collega’s zamelen 2850 euro in voor Leuvense Joëlle en haar geleidehond

28 september 2020 | 15u44 | Gepost door annpeeters
joelle
Tijdens de Week van de Mobiliteit zamelden VRT-medewerkers maar liefst 2.850 euro voor de vzw Belgisch Centrum voor Geleidehonden (Tongeren). Van 16 tot 22 september speelden collega’s de mobiliteitsbingo tijdens deze mobiliteitsweek: een spel waarbij ze nadachten over hun mobiliteit en tegelijk ook het goede doel steunden. Op een week tijd werd zo bijna 3000 euro bij elkaar gespeeld, dat naar deze vzw gaat. Zo helpen de VRT-collega's Joëlle uit Leuven en vele andere mensen met een visuele beperking net dat tikkeltje mobieler te worden.

De Week van de Mobiliteit vindt elk jaar in heel Europa plaats van 16 tot 22 september. Het doel is om mensen aan te zetten zich op een duurzame manier te verplaatsen én hun auto-reflex in vraag te stellen. Om de actie in deze bijzondere tijden te doen leven in de VRT-gebouwen en op alle thuiswerkplekken, organiseerde mobiliteitscoördinator Elien Raport een mobiliteitsbingo.

"Vorige jaren organiseerden we een uitgebreid ontbijt om gezamenlijke inspanningen te vieren, en fietsten we in peloton naar de Reyerslaan op Car Free Day. Dat bleek allemaal niet meer mogelijk door corona. We gingen daarom op zoek naar een manier om duurzame mobiliteit positief en constructief in de kijker te zetten. Zo kwamen we op het idee van de mobiliteitsbingo waarbij elk aspect van mobiliteit belicht werd. Het gaat niet enkel om fietsen, carpoolen en de trein nemen. Ook het vermijden van verplaatsingen door telewerken is cruciaal en het kritisch nadenken over het eigen verplaatsingsgedrag zeer waardevol. Het enthousiasme van een grote groep medewerkers om bingo te spelen, doet vermoeden dat de nieuwe aanpak werd gesmaakt." Elien Raport, mobiliteitscoördinator VRT

Hoe speelden de VRT-collega's bingo?
De 16 vakjes van de bingokaart stonden vol duurzame mobiliteitsacties, zoals ‘ik maakte veilig gebruik van het openbaar vervoer’, ‘ik registreerde mijn thuiswerkdag’, ‘ik checkte de dienstfietsen op de VRT’. Het doel was om een bingolijn te vormen door een aantal van die acties daadwerkelijk uit te voeren. Voor elke lijn schonk de VRT 10 euro aan de vzw Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Met dat geld helpt de VRT de vzw aan materiaal om jonge pups op te leiden tot hulphonden. Die hulphonden zijn nodig om mensen met een visuele beperking mobieler te maken.

Een duwtje in de rug voor Joëlle uit Leuven en alle anderen
Na een week mobiliteitsacties van de collega's is de VRT bijzonder fier om 2850 EUR te kunnen schenken aan het Belgisch Centrum voor Geleidehonden. Door bewust na te denken over en om te gaan met de eigen mobiliteit hebben de VRT-medewerkers ook iets gedaan aan de mobiliteit van anderen. Want dankzij de hulp van een hond wordt elke persoon met een visuele beperking dat tikkeltje mobieler. Zoals Joëlle uit Leuven.

Joëlle is 31 jaar en al bijna heel haar leven blind. Zij kan niet zomaar de fiets of de bus naar de stad nemen, en is afhankelijk van haar naaste omgeving en haar stok. Bovendien zorgt het coronavirus ervoor dat Joëlles leven zich vandaag nog meer thuis afspeelt. Zij werd het uithangbord van onze interne campagne om collega's aan te moedigen om iets te doen aan hun verplaatsingsgedrag.

Joëlle stond bij de start van onze campagne nog op de wachtlijst van een blindengeleidehond maar intussen is King haar vaste partner. Door King is Joëlle nu veel mobieler.

“Ik ben heel blij dat alle VRT-collega's zich hebben ingezet om de mobiliteit van blinden en slechtzienden te vergroten. Een blindengeleidehond maakt een wereld van verschil. Ik kan nu veel vlotter en veiliger de straat op.” Joëlle uit Leuven

Ook de vzw Belgisch Centrum voor Geleidehonden is superblij met deze inspanning van alle VRT-collega's. Dit maakt wel degelijk een verschil.

"Wat het Belgisch Centrum voor Geleidehonden doet, geleidehonden opleiden, vergroot de mobiliteit van mensen met een visuele beperking. Zo kunnen zij in onze ‘ziende’ maatschappij weer op een veilige, meer ontspannen en efficiëntere manier een actieve rol spelen. De Week van de Mobiliteit is voor ons dus dagelijkse kost. Het ontroert daarom ook keer op keer dat dit soort initiatieven voor onze organisatie worden georganiseerd. Het zijn deze fantastische acties die wij rechtstreeks in de vorm van een geleidehond kunnen doorgegeven aan personen met een visuele beperking. Daarom zijn wij natuurlijk ontzettend dankbaar met de opbrengst van het initiatief van de VRT voor de Week van de Mobiliteit. Dit gebaar van solidariteit verandert levens. Bedankt aan alle medewerkers van de VRT voor dit fantastische gebaar." Arthur Vandenbosch, Algemeen Directeur

Joelle

Lees meer over