Vrijdagmarkt en zondagmarkt volledig terug open, met verplicht mondmasker

markt vrijdagmarkt zondagmarkt
Sinds half mei mochten de wekelijkse markten in Leuven en deelgemeenten opnieuw plaatsvinden, met een beperking van maximum 50 kramen per markt. Die beperking is door de Nationale Veiligheidsraad opgeheven: sinds 1 juli mogen markten opnieuw volledig opstarten, onder strikte voorwaarden. “We willen de markten graag opnieuw met een volledige bezetting organiseren”, zegt burgemeester Mohamed Ridouani. “Dat moet uiteraard veilig kunnen verlopen. Daarom zijn bezoekers van de twee grootste en drukste markten, de vrijdagmarkt in Leuven centrum en de zondagmarkt in Heverlee, verplicht om een mondmasker te dragen als extra preventiemaatregel.

Het was even wachten op het Ministerieel Besluit dat de precieze voorwaarden voor de volledige heropstart van de markten regelt. De stad zal er als organisator van de markten voor zorgen dat aan die voorwaarden voldaan wordt, en de uitbreiding van de markten veilig kan verlopen. “We nemen daarvoor de maatregelen die nodig zijn, zoals eenrichtingsverkeer zodat bezoekers onderling voldoende afstand kunnen houden, verplichte mondmaskers voor marktkramers, alcogel aan de in- en uitgangen en het monitoren van het aantal bezoekers”, zegt Ridouani. “Voor de meeste markten is dat voldoende om het veilig te houden. Voor de twee grote markten heb ik een burgemeesterbesluit genomen als extra maatregel. Daar verplichten we mondmaskers voor marktbezoekers. Wanneer het druk is op deze markten kunnen bezoekers immers moeilijker afstand houden.  Met mondmaskers willen we de veiligheid bijkomend garanderen.”

Stewards en gemeenschapswachten zullen vrijdag aan de ingangen van de markt bezoekers wijzen op de mondmaskerplicht. Er zijn mondmaskers ter beschikking voor wie er geen bij heeft. Ook de politie zal aanwezig zijn en toezien op de naleving van de verplichting.

Andere markten
De kleinere markten van Kessel-Lo en Wijgmaal waren al volledig open. Hier gaat het om een beperkt aantal kramen over een grote oppervlakte verspreid. “Onze marktkramers hebben er lang moeten op wachten, maar al onze markten kunnen nu terug met de volledige bezetting doorgaan. Enkel de zaterdagmarkt dient nog een weekje geduld te hebben. Om die uitbreiding te organiseren, hebben we iets meer tijd nodig. Ik kan me best voorstellen dat de marktkramers blij zullen zijn dat ze opnieuw elke marktdag kunnen doen waar ze goed in zijn, hun waren aan de man of vrouw brengen. Ook de vele trouwe bezoekers van onze markten kunnen nu terug elke week hun favoriet kraam aandoen”, zegt schepen van handel Johan Geleyns. “Ik ben trots op onze stadsmedewerkers, die erin geslaagd zijn om op heel korte tijd de organisatie van de volledige markten coronaproof uit te rollen. Het was wachten op het Ministerieel Besluit en de bijhorende protocollen, wat alles bijzonder spannend maakte.”

Lees meer over