Voorstelling van de gerestaureerde chartercollectie van de Oude Leuvense universiteit

5 november 2021 | 21u31 | Gepost door annpeeters
chartercollectie
De voorbije jaren is de charterverzameling van het archief van de Oude Leuvense universiteit (1425-1797) volledig gerestaureerd en gedigitaliseerd. Deze honderden documenten geven een grondig inzicht in de werking van en het leven aan de vroegmoderne universiteit. Op woensdag 10 november stelt het team de resultaten voor, in aanwezigheid van rectoren Luc Sels (KU Leuven) en Vincent Blondel (UC Louvain), en dan worden ook de charterkamers officieel geopend in de Universiteitsbibliotheek.

De charterverzameling van het archief van de Oude Leuvense universiteit bevat honderden historische documenten die het juridisch kader bepaalden waarbinnen de universiteit functioneerde ten tijde van het ancien régime, vanaf haar stichting in 1425 tot de opheffing in 1797. In de collectie vind je pauselijke privileges en andere oorkondes, vaak op perkament en voorzien van wassen zegels en zegelstaarten in zijde. In 2013 erkende UNESCO het archief van de Oude Leuvense universiteit als documentair werelderfgoed.

De chartercollectie kende een bewogen geschiedenis, met verschillende omzwervingen in de negentiende en twintigste eeuw. Die lieten hun sporen ook na: de meeste charters verkeerden in slechte staat. Daarom werd in 2018, met steun van het Fonds Baillet Latour van de Koning Boudewijnstichting, het charterproject opgestart. Een interdisciplinair team, onder leiding van het Book Heritage Lab en het Universiteitsarchief van KU Leuven, heeft de charters gerestaureerd en gedigitaliseerd.

Door deze inspanningen zijn de charters voortaan zowel fysiek als digitaal te consulteren. In de Universiteitsbibliotheek van KU Leuven zijn ruimtes ingericht waarin de charters zorgvuldig kunnen worden opgeborgen in optimale geklimatiseerde omstandigheden.

Lees meer over