Voormalige kloostercellen worden studentenkamers

Eerder op de dag lanceerde Leuven Actueel het nieuws dat de restauratie van de Abdij van Park in een finale fase terecht is gekomen, al zal het wel nog tot 2025 duren vooraleer de lintjes definitief worden doorgeknipt. Schepen Dirk Vansina (CD&V) geeft meer uitleg over de toekomstige invulling van de gerestaureerde gebouwen.

De restauratie van de Abdij van Park in Heverlee kent al een lange geschiedenis. In september 2011 droeg vzw Abdij van ’t Park de abdij voor 99 jaar in erfpacht over aan de stad Leuven. Sindsdien is er –onder meer met subsidies van de Vlaamse overheid- al veel ondernomen om de gebouwen te restaureren en zopas ging de laatste fase van start om de Abdij van Park volledig in ere te herstellen. “Meer concreet gaat het over de noord- en oostvleugel. Ook de Infirmerie krijgt een restauratie. Dit zijn de laatste vleugels van de abdijsite die nog op een restauratie wachten”, zegt schepen van Restauraties Dirk Vansina (CD&V) die nu ook meer uitleg geeft over de herbestemming van de gebouwen. “De Infirmerie en de Oostvleugel worden ingericht als verblijf voor de Norbertijnen en internationale KU Leuven-studenten. Zo’n 30 voormalige kloostercellen en de zolderruimte van de oostvleugel worden omgebouwd tot een tiental kamers voor de paters Norbertijnen en hun gasten, én tot zo’n 20 studentenkamers.”

Het depot van Parcum/CRKC krijgt dan weer onderdak in de kelderruimte van de Infirmerie terwijl het archief van de Abdij van Park in de Infirmerie blijft. “De boeken en het archief blijven overigens eigendom van de paters Norbertijnen”, vult schepen Vansina nog aan. “Een tweede pareltje is de zolderruimte. Die wordt als bijkomende tentoonstellingszolder gerestaureerd maar zal ook gebruikt worden voor lezingen, congressen en studiedagen. Verder kan ik nog vertellen dat er tegen de oostvleugel een buitentrap en een lift wordt gebouwd om de tentoonstellingsruimten toegankelijk te maken. Tot slot zal er ook geïnvesteerd worden in duurzaamheid. De ramen zullen uitgevoerd worden in dubbel glas. Speciaal voor de Abdij van Park werden verschillende types van dubbel isolerend glas uitgetest om het effect op het historische karakter na te gaan.”

Lees meer over