Voormalig wielerprof en motard Jos Dewit hoopt dat er meer jonge renners komen door het WK

Jos Dewit
WK
Het is nu echt bijna zo ver: het wereldkampioenschap wielrennen in Leuven komt er bijna aan. Had dit enkele decennia geleden plaatsgevonden dan was vaste motard Jos Dewit (82) uit Kessel-Lo zeker van de partij geweest. Hij reed tijdens zijn dertig actieve jaren vijf wereldkampioenschappen, maar zal er op de drie dagen dat het WK in Leuven aandoet niet bij zijn.

“Ik zit in Tenerife tijdens het WK, die reis was al enkele jaren 'besteld' maar werd door corona uitgesteld. Ik kon niet onder de datum van deze vakantie uit. Ik denk trouwens dat ik in Spanje meer op televisie zal zien dan op het WK. De renners zijn je namelijk zo voorbij. En toch is het jammer. Je mist de sfeer wel, maar wat kan een oudere man zoals ik daar nu gaan doen? Zal ik wel met iemand kunnen of mogen praten met die mondmaskers? En je raakt er je wagen ook niet kwijt”, weet Dewit. “Versta me niet verkeerd, ik heb het altijd graag gedaan met de motor en het gaf me ook mooie herinneringen."

Vaste motard van de VRT

Het is geen wonder dat Dewit wielermotard werd. Hij was beroepsrenner tussen 1961 en 1965, won onder andere de Druivenkoers in Overijse in 1962 en won ook nog de Ronde van Limburg en werd derde het eindklassement van Dwars door Vlaanderen in 1964. Daarna was hij decennialang de vaste motard van de VRT-wielercommentatoren.

"Ik volg nog altijd de koers op televisie. Stuyven zou moeten winnen, want dat is nog de enige topcoureur uit de buurt. Vroeger waren er veel meer renners in de streek en ook meer toppers zoals bijvoorbeeld Frans Verbeeck, Henri Ponsaerts, Jan Nolmans en Jos Wouters. Ik hoop dat dit WK een boost zal betekenen op het vlak van hoeveelheid en kwaliteit van de renners want bij de jeugd zijn het er maar een paar zoals Lennert Van Eetvelt, Stan Van Tricht en Thibau Nys. Daar kan mogelijk nog Thibaut Ponsaerts bij komen, die was top in de jeugd. Hopelijk staan er meer jongeren op door dit WK", meent Dewit.

Jos Dewit

Met de omloop kan Dewit grotendeels leven. Al ziet hij toch een probleempje. “Het parcours is goed, maar ik had de helling na het Damiaanplein eruit gelaten, de Sint-Antoniusberg. Ik vind het daar te smal. Tegenwoordig willen ze overal Parijs-Roubaix rijden. Dat was vroeger nooit toegelaten. Had ik zelf de hellingen kunnen kiezen, dan had ik voor het Hageland geopteerd in plaats van de Druivenstreek. Wat is er verkeerd met de Pellenberg, de Chartreuzenberg en de Houwaart in Tielt-Winge iets verderop? Die hebben in mijn ogen dezelfde waarde.”

Tijden veranderen

Jos Dewit merkt een heel aantal veranderingen op tegenover de tijd dat hij nog koerste of motard was. “Vroeger was de duurste fiets twaalfduizend Belgische frank waard en woog die twaalf à dertien kilogram op zijn lichtste. Nu is eentje van zeven kilogram al zwaar en kosten ze 7.000 à 8.000 euro. De motors zijn veel lichter geworden, maar die zijn op die manier ook veel minder stuurvast. Er zijn veel meer renners in een race. Voorheen moesten ze ook echt werken om een fiets te laten draaien, nu rijden ze met pluimpjes. De renners zijn veel beter onderhouden, ieder team bestaat nu uit minstens twee dokters. Vroeger moesten alle renners hun plan trekken", klinkt het.

Alles op Stuyven

Leuvenaar Dewit zou Stuyven graag zien winnen. “Wie gaat hem in eigen streek tegenhouden?", vraagt hij zich af. "Dat zou toch geweldig mooi zijn? Een wereldkampioen uit eigen streek. Ik zie Van der Poel trouwens ook goed presteren. Hij begon onlangs opnieuw na zijn val, en wie kon hem toen volgen? En wereldkampioen Alaphilippe kan natuurlijk ook presteren op die omloop", zo besluit Dewit.

Pronostiek:

1. Jasper Stuyven

2. Mathieu Van der Poel

3. Julian Alaphilippe

Jos Dewit

Lees meer over