Voormalig frituuruitbater Dolf Houblon van Frituur De Vaartkom overleden op 84-jarige leeftijd

Dolf Houblon

Vandaag is Dolf Houblon, voormalig frituuruitbater van Frituur De Vaartkom, overleden. Houblon baatte samen met zijn vrouw Paula Vanderheyden meer dan 30 jaar de frituur uit voor het Entrepot, tot zij er in 2009 een punt achter zetten.

In 1978 namen Dolf en Paula frituur De Belva over waarin ze zelf als personeel werkten. Die frituur stond destijds nog aan het terrein van Foresco, aan het Joanna Maria Artoisplein in de buurt van de Twee Waters. Nadien verhuisde de frituur naar de Redersstraat, naast de rangeerspoorweg, maar ook daar moest ze verdwijnen wegens de aanleg van de ring rond Leuven. Dan ging het naar het plein voor het Entrepot maar ook daar moest regelmatig van plaats worden veranderd. Uiteindelijk kwam de frituur in een container terecht en werd de naam De Belva veranderd in De Vaartkom.

Dolf nam ook twee rijdende frituren van De Belva over, waarmee ze naar alle grote motorcrossen gingen. Wegens problemen met hun personeel stopten Dolf en Paula daarmee.

Door de economische en stedenbouwkundige veranderingen rond de Vaartkom zagen Dolf en Paula hun cliënteel veranderen. Daar waar er vroegen bedrijven zoals tabakswaren Vander Elst, de Atéliers de la Dyle, Hungaria, Berghmans, Vandereycken, Mercedes, Marie Thumas, Record en de brandweer waren, trokken de fabrieken en de handelszaken geleidelijk aan weg. Ze moesten het al langs zo meer hebben van toevallige passanten of klanten die speciaal hier naar toe kwamen vanuit onder meer Veltem, Herent en Wezemaal. 

Dolf werd geboren in Leuven op 21 november 1938 en overleed vandaag, 27 november, thuis in Wilsele-Dorp. Op maandag 5 december om 10 uur wordt er afscheid genomen van Dolf in aula Eikenveld van Begrafenissen Pues, Eikestraat 2 in Herent (Winksele-Delle). Nadien krijgt de urne een plaats binnen de geborgenheid van zijn gezin. Mensen die dat willen kunnen Dolf een laatste groet brengen in het funerarium Pues, eveneens Eikestraat 2 in Herent (Winksele-Delle), op zaterdag 3 december 2022 van 14 tot 15 uur.

Frituur De Vaartkom
Foto: stadsarchief Leuven.
Dolf Houblon

Lees meer over