Voorbereiding parcours en fanzones WK wielrennen morgen van start

WK Bondgenotenlaan
WK
Volgende week verwelkomt de stad Leuven het WK wielrennen op de weg. Dit sportief feest zal een impact hebben op het verkeer en de bereikbaarheid van de stad. Morgen, donderdag 16 september, starten de voorbereidingswerken aan het parcours en de fanzones.

Een sportevenement van het kaliber van het WK wielrennen vergt heel wat voorbereiding. “Begin september gingen de voorbereidingen voor het VIP-dorp aan de Philipssite al van start”, zegt schepen van Sport Johan Geleyns (CD&V). “Morgen starten we dan zowel met de opbouw van de finishzone op de Geldenaaksevest en de E. Ruelensvest, als met de fanzone op het Ladeuzeplein.”

“Vanaf maandag 20 september plaatsen we hekken langs het parcours. In de binnenstad komen er hekken langs het volledige parcours. Op andere plaatsen staan er enkel hekken aan kruispunten en hellingen. Wanneer het parcours is vrijgegeven, worden de hekken aan kruispunten en grote parkings aan de kant gezet.”

Tijdens de opbouw van het WK veranderen enkele verkeerssituaties. Sommige straten zijn moeilijk of niet bereikbaar en op verschillende plekken zullen algemene verkeersverboden gelden. Op sommige plaatsen is er een uitzondering voor plaatselijk verkeer. De geplaatste hekken zorgen er ook voor dat sommige privéparkings en -inritten ontoegankelijk zijn. “Daarom mogen bewoners met een bewonerskaart of een parkeerkaart voor particulier autodelen parkeren in de volledige blauwe, betalende en autoluwe zone over het hele Leuvense grondgebied. Op www.leuven.be/op-straat-parkeren vind je informatie over deze zones.”

Afgesloten parcours
Volgende week is het dan eindelijk zo ver en zet het internationale wielerpeloton voet aan wal in Leuven. Tijdens de WK-dagen zal het verkeer in en rond Leuven moeizaam verlopen. Op donderdag 23 september verkennen de profrenners in de voormiddag de lokale ronde. In de namiddag is er de Flanders 2021 Ride Leuven, waarbij wielertoeristen de finale van het WK zelf eens kunnen rijden. Daarom is het lokale parcours en de afleidingsroute die dag afgesloten van 7 tot 16 uur. Op sommige plaatsen sluit het parcours iets later, zodat scholen en kinderdagverblijven bereikbaar blijven.

Vrijdag, zaterdag en zondag vinden de wegritten plaats. Vanaf twee uur voor de eerste passage wordt het volledige parcours afgesloten. Een half uur na de laatste passage wordt het parcours opnieuw vrijgegeven.

Het parcours is dus afgesloten:

  • vrijdag 24/9 van 6.15 tot 18.45 uur
  • zaterdag 25/9 van 6.15 tot 18 uur
  • zondag 26/9 van 10 tot 18.30 uur

Stad blijft bereikbaar voor medische hulp
Wanneer het parcours is afgesloten, wordt de omgeving van de lokale ronde opgedeeld in negen WK-mobiliteitszones. “Zolang het parcours afgesloten is, is het niet mogelijk om die zones in te rijden. Je kan de meeste zones dan enkel uitrijden via een vastgelegde route. Politiemedewerkers zullen ter plaatse de doorgang verlenen. Enkele zones kan je niet uitrijden omdat die ingesloten zitten. Wanneer het parcours weer open is, kan je opnieuw de verschillende zones inrijden en kan je ook weer de zones verlaten langs een andere route.”

De stad blijft wel steeds bereikbaar voor medische hulp. Dringende hulpverlening zal efficiënt en vlot blijven verlopen. Via doorsteken worden patiënten naar UZ Gasthuisberg of het Heilig Hartziekenhuis gebracht. Ook de Huisartsenpost blijft bereikbaar voor dringende hulp tijdens de wedstrijden. De spoeddiensten en de wachtpost zullen elk via een aangeduide route bereikbaar zijn. Zorgverleners zullen ook tot bij hun patiënten geraken om de nodige zorg toe te dienen.

Na wedstrijd van de elite mannen op zondag wordt het parcours zo snel mogelijk opgeruimd. Vanaf zondagavond gelden er nog op verschillende plaatsen parkeerverboden. De E. Ruelensvest en de Geldenaaksevest zijn t.e.m. maandagnacht enkel toegankelijk voor bewoners. Zo kan de aankomstzone veilig opgebroken worden.

Laat je auto staan
Van donderdag 23 t.e.m. zondag 26 september zijn verplaatsingen met de auto moeilijk. “We raden iedereen aan om autoverplaatsingen in te plannen op een ander moment en de auto zo weinig mogelijk te gebruiken. Centrum- en randparkings zijn moeilijk tot niet bereikbaar.”

“De stad blijft wel steeds toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Via de voorziene oversteekplaatsen kan je het parcours oversteken. En ook met het openbaar vervoer blijft de stad bereikbaar. Stadslijnen volgen een andere route en sommige regionale bussen krijgen tijdelijk een ander eindhalte. Treinen zullen natuurlijk geen hinder ondervinden en Leuven vlot kunnen bereiken.”

Alle info over geldende verkeersmaatregelen en de bereikbaarheid van de stad vind je op www.leuven.be/wk.

Informatiecentrum WK wielrennen
Met al je vragen over het WK Wielrennen kan je terecht bij het Informatiecentrum WK wielrennen. De medewerkers daarvan zijn per mail en telefonisch bereikbaar, voor en tijdens het WK.  Zit je met vragen, of heb je een probleem, dan kan je bij hen terecht. Zij staan klaar om je te helpen en een oplossing te zoeken.

Het WK-informatiecentrum is elke werkdag en tijdens het weekend van 18 en 19 september telefonisch bereikbaar van 9 uur tot 18 uur op het nummer 016 27 47 47. Tijdens het WK wielrennen zelf kan je er al terecht vanaf 7.30 uur (tot 18 uur). Je kan ook steeds mailen naar flanders2021@leuven.be.

Onderzoek KU Leuven
De Onderzoeksgroep Sport- & Bewegingsbeleid van KU Leuven voert in 2021 onderzoek naar de lokale effecten van de titel Leuven Europese Sportstad en het WK wielrennen. Doorheen het jaar worden gegevens verzameld bij inwoners op basis van online surveys. Wie in Leuven of één van haar deelgemeenten woont en graag wil deelnemen aan het onderzoek, kan zijn/haar e-mailadres achterlaten via deze link. De onderzoekers contacteren hen tijdens het WK per mail voor de geplande online surveys.

Lees meer over