Vooral studenten zondigen tegen coronamaatregelen

drukte
De Leuvense politie heeft de afgelopen weken zo’n 325 corona-pv’s uitgeschreven. De ene week al wat meer dan de andere, en dat hangt -logischerwijs- af van de weersomstandigheden. Vooral de week voor de effectieve paasvakantie, toen de ‘paaspauze’ al een feit was, gingen de cijfers de lucht in. “We hebben die week net geen 200 corona-pv’s uitgeschreven, grotendeels aan studenten”, vertelt korpschef Jean-Paul Mouchaers.

“Alle parken en pleinen waren toen zeer druk bezet door het prachtige weer. We hebben toen onze aanwezigheid op het terrein opgetrokken tot 16 ploegen. We hebben toen alle zeilen moeten bijzetten. Maar de gigantische inspanning was nodig om op al die pleinen kort op de bal te kunnen spelen en de vinger aan de pols te kunnen houden. We hebben geopteerd om naast het sensibiliseren en aanmanen ook handhavend op te treden. Het was echt wel nodig om op bepaalde momenten te tonen: hier trekken wij de lijn en nu wordt er geverbaliseerd”, aldus Mouchaers. Dat blijkt ook uit de cijfers. De Leuvense politie schreef die week net geen 200 corona-pv’s uit. Het merendeel van de overtreders waren studenten die het samenscholingsverbod niet respecteerden. Toen ging dat nog over de bubbel van vier personen.

De twee weken van de paasvakantie zelf zijn op het vlak van handhaving van de coronamaatregelen rustige weken gebleken. “Dat had veel te maken met de weersomstandigheden. Het was niet echt een lenteweertje, integendeel. We hebben in die twee weken een 50-tal pv’s opgemaakt. Hoofdzakelijk rond samenscholing, de avondklok en een paar rond het niet dragen van het mondmasker in de binnenstad”, verduidelijkt de korpschef. Voor de volledigheid: de week voor de paasvakantie werden er zo’n 75 corona-pv’s uitgeschreven. “We zijn dag na dag, week na week aan het anticiperen. De weersomstandigheden zijn een belangrijke factor. Is het zacht weer, dan is het gezellig druk op de pleinen. Als de zon dan nog eens schijnt, zijn we druk aanwezig op de pleinen. Wij merken dat dat nodig is”, zo besluit Mouchaers. De Leuvense politie heeft sinds de start van de eerste lockdown zo'n 4300 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de coronamaatregelen.

 

Lees meer over