Voertuigen provincie Vlaams-Brabant rijden voortaan CO₂-neutraal

26 november 2020 | 10u45 | Gepost door annpeeters
auto
De provincie Vlaams-Brabant gunde een raamovereenkomst voor het leveren van brandstof door middel van magnetische kaarten voor haar dienstvoertuigen en machines aan Belgian Shell NV. Belangrijk element in het contract is dat de provincie een extra bijdrage per liter betaalt die gecompenseerd wordt in klimaatprojecten. Hierdoor rijdt de provinciale voertuigenvloot CO₂-neutraal.

“Het nieuwe contract voor de levering van brandstoffen, CNG en elektriciteit via oplaadpunten voor onze dienstvoertuigen en machines heeft een duidelijke klimaatcomponent”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor facilitair beheer en duurzaamheid. “Als overheid geven we het goede voorbeeld door onze overheidsopdrachten stelselmatig te verduurzamen”.

In het contract wordt immers de vrije optie van CO₂ offsetting gelicht. Hierdoor betaalt de provincie een extra bijdrage  per getankte liter.
De CO₂-compensatie gebeurt door de aankoop van CO₂-credits van gecertificeerde compensatieprojecten. Deze projecten zorgen ervoor dat de CO₂-uitstoot als gevolg van brandstofgebruik gecompenseerd wordt door bossen te beschermen of bomen te planten. Shell ondersteunt momenteel wereldwijde gecertificeerde projecten, waaronder het REDD+ Cordillera Azul project in Peru en het Katingan Mentaya project in Indonesië.

"We zetten al een tijdje in op het vergroenen van onze voertuigen", zegt gedeputeerde Bart Nevens. "Zo kunnen onze medewerkers onder meer beroep doen op Blue Bike- en Cambio-abonnementen voor hun verplaatsingen. Daarnaast zijn er elektrische dienstfietsen en oplaadpunten hiervoor, één elektrische cargo bike, plooifietsen en een aantal CNG- en elektrische bestelwagens".

Lees meer over