Voedervrijwilliger Lucienne ontvangt eerste voederpas

14 januari 2021 | 20u35 | Gepost door annpeeters
voederpas
Voedervrijwilligers geven zwerfkatten gecontroleerd eten op vaste locaties. Zo helpen ze de stad om de overlast die gepaard gaat met zwerfkatten te beperken. De stad Leuven erkent met een voederpas deze vrijwilligers officieel. Het eerste exemplaar was eind december voor Lucienne Robert. Ondertussen reikte de stad al 43 passen uit.

“Met deze pas krijgen voederouders officieel de toelating om zwerfkatten gecontroleerd te voederen”, vertelt schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens. “Momenteel telt de stad drieënveertig gekende voedervrijwilligers. Zij hebben allemaal een aanvraag ingediend om officieel erkend te worden. Dankzij hen gaan zwerfkatten niet op zoek naar eten in huizen of in vuilniszakken. Daardoor beperken we de overlast die gepaard gaat met de aanwezigheid van zwerfkatten.”

Schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens en wijkagent Linda Noé overhandigden op 28 december de eerste voederpas aan Lucienne Robert. Lucienne zorgt voor enkele zwerfkatten in de omgeving van de Strijdersstraat. Elke dag om 10 uur voedert Lucienne ze samen met enkele andere vrijwilligers. Ze waakt er bovendien samen met Zwerfkat in Le(u)ven (ZIL) over dat de katten gezond en gesteriliseerd zijn.

Wijkagent als aanspreekpunt
De tweeënveertig andere voedervrijwilligers die een aanvraag indienden, kregen ondertussen ook een voederpas van hun wijkagent. De stad en politie Leuven werken zo drempelverlagend: wijkagent en voederouder kennen elkaar en de voederouder kan bij de wijkagent terecht bij vragen of problemen. “Met de voederpas wordt het voor de politie eindelijk duidelijk wie de toestemming heeft om op het openbaar domein zwerfkatten te voederen”, bevestigt hoofdcommissaris Koen Wouters.

Afspraken
Aan de voederpas zijn een aantal afspraken verbonden. Zo mogen de vrijwilligers enkel zwerfkatten voederen en moeten ze geschikt kattenvoer aanbieden. Ze moeten het voedsel aanbieden in een proper bakje en mogen geen bakjes laten rondslingeren. Ze voederen vooraf vastgelegde hoeveelheden op een vaste locatie en op vaste tijdstippen. De vrijwilligers ruimen voedselresten dagelijks op, om te voorkomen dat het ongedierte zoals ratten aantrekt. Daarnaast ondersteunen ze de vang- en sterilisatie-acties van ZIL, houden ze de schuilhokken voor zwerfkatten mee proper en melden ze nieuwe, gewonde of zwangere zwerfkatten. 

Niet zomaar voederen
“Je mag zwerfkatten niet zomaar voederen. Vaak gebeurt dat zonder toelating en met de beste bedoelingen, maar we roepen op om dat niet te doen”, zegt Thomas Van Oppens. “Het is verboden om op het openbaar domein voeding voor zwerfkatten, maar ook voor andere zwervende dieren, achter te laten. Achtergelaten voedsel trekt immers ongedierte aan, wat dan weer een risico inhoudt voor de openbare veiligheid en gezondheid.” Wie dat doet, riskeert een GAS-boete. Enkel wie over een voederpas beschikt, krijgt een uitzondering op dit verbod. 

“We roepen Leuvenaars die nog zonder toelating voederen, dan ook op om een voederpas aan te vragen. Als officiële voederouder krijgen ze bovendien nuttige tips en werken ze mee aan een goed zwerfkattenbeleid. Op sommige plaatsen kunnen we trouwens nog extra officiële vrijwilligers gebruiken”, besluit schepen Van Oppens.

Lees meer over