Voederpas beperkt overlast zwerfkatten

28 April 2020 | 10u42 | Gepost door redactie
Voederpas beperkt overlast zwerfkatten
De stad Leuven gaat voederpassen uitdelen aan voedervrijwilligers. Dat zijn Leuvenaars die zwerfkatten gecontroleerd voederen op vaste locaties. Hiermee worden de vrijwilligers officieel erkend voor het voederen van zwerfkatten. Door zwerfkatten gecontroleerd te voederen, wordt de overlast die gepaard gaat met hun aanwezigheid, beperkt.
Het bericht Voederpas beperkt overlast zwerfkatten verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Met deze voederpas krijgen voedervrijwilligers officieel de toelating om zwerfkatten gecontroleerd te voederen”, vertelt schepen van dierenwelzijn Thomas Van Oppens. “Momenteel telt de stad 37 gekende voedervrijwilligers. Dankzij hen gaan zwerfkatten niet op zoek naar eten in huizen of in vuilniszakken. Daardoor wordt de overlast die gepaard gaat met de aanwezigheid van zwerfkatten, beperkt.”

Aan de voederpas zijn een aantal afspraken verbonden. Zo mogen de vrijwilligers enkel zwerfkatten voederen en moeten ze geschikt kattenvoer aanbieden. Zwerfkat in Le(u)ven (ZIL) biedt vrijblijvend voer aan aan de voedervrijwilligers. Ze moeten het voedsel aanbieden in een proper bakje en mogen geen bakjes laten rondslingeren. Ze voederen vooraf vastgelegde hoeveelheden op een vaste locatie en op vaste tijdstippen. De vrijwilligers ruimen niet opgegeten voedsel dagelijks op, om te voorkomen dat het ongedierte zoals ratten aantrekt. Daarnaast werken ze mee aan de vang- en sterilisatie-acties van ZIL, houden ze de schuilhokken voor zwerfkatten mee proper en maken melding van nieuwe, gewonde of zwangere zwerfkatten.

Niet zomaar voederen
“Mensen mogen zwerfkatten niet zomaar voederen. Vaak gebeurt dat zonder melding en met de beste bedoelingen, maar we roepen op om dat niet te doen”, vult Thomas Van Oppens aan. “Het is verboden om op het openbaar domein voeding voor zwerfkatten, maar ook voor andere zwervende dieren, achter te laten. Achtergelaten voedsel trekt immers ongedierte aan, wat dan weer een risico inhoudt voor de openbare veiligheid en gezondheid.” Wie dat wel doet, riskeert een GAS-boete. Enkel wie over een voederpas beschikt, krijgt een uitzondering op dit verbod.

Overlast door zwerfkatten inperken
De stad engageert zich om de overlast door zwerfkatten aan te pakken op een diervriendelijke manier. Hiervoor werkt de stad nauw samen met ZIL. ZIL vangt zwerfkatten en laat ze steriliseren. Nadien laat ze de zwerfkatten – die vaak schuw zijn en zo geen kans maken op adoptie – terug vrij in hun vertrouwde omgeving. Dankzij deze samenwerking blijft de populatie zwerfkatten onder controle en zorgen zwerfkatten voor minder overlast.

De stad roept tot slot kattenbaasjes op om huiskatten te steriliseren en te chippen. Dat is bij wet verplicht en belangrijk om de zwerfkattenpopulatie verder in te perken. De stad zal hierrond binnenkort sensibiliseringscampagnes opzetten.

Meer informatie over de voederpas vind je op https://www.leuven.be/zwerfkatten-voederen?utm_source=rss&utm_medium=rss.

Het bericht Voederpas beperkt overlast zwerfkatten verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over