Vlot pendelen met de elektrische deelfiets vanaf 4 maart

deelfiets
Vanaf vandaag, 4 maart, kunnen werknemers van UZ Leuven Campus Gasthuisberg en het bedrijventerrein in Haasrode nog makkelijker pendelen van het station van Leuven naar hun werk. In nieuwe mobipunten aan het station van Leuven, op het bedrijventerrein in Haasrode en in Campus Gasthuisberg kunnen ze immers voortaan voordelig een elektrische deelfiets ontlenen.

"We rollen momenteel een netwerk van mobipunten uit. Dat zijn plekken waar je verschillende vormen van deelmobiliteit vindt, zoals elektrische deelfietsen en deelwagens. Vanaf vandaag kan je zo elektrische deelfietsen ontlenen onder meer aan het station van Leuven, in Campus Gasthuisberg en op het bedrijventerrein in Haasrode. Dat is in het bijzonder interessant voor de mensen die werken in Campus Gasthuisberg en Haasrode. De combinatie trein en fiets wordt zo nog interessanter. Zij kunnen de trein nemen tot het station van Leuven en daar makkelijk overstappen op een elektrische deelfiets. In vijftien à twintig minuutjes zijn ze op hun werk", zegt schepen van mobiliteit Dessers. "Wanneer meer mensen terug op kantoor gaan werken, hopen we dat veel werknemers de voordelen hiervan ontdekken. Het zal ons ook helpen om de doorstroming te verbeteren."

“De komst van het mobipunt met de Urbee-deelfietsen naar Campus Gasthuisberg heeft voor UZ Leuven een grote meerwaarde. Niet alleen kunnen we onze meer dan 9000 medewerkers extra verplaatsingsmogelijkheden bieden. Ook voor de talrijke bezoekers, patiënten en de vele studenten op de campus is het mobipunt een pluspunt”, vult Joost Van Damme, mobiliteitscoördinator UZ Leuven, aan.

Ook C-Valley Leuven, de overkoepelende bedrijventerreinvereniging van het researchpark en de ambachtenzone in Haasrode, is tevreden. “Bij C-Valley Leuven zetten we volop in op de modal shift. We zijn dan ook zeer tevreden met deze eerste plaatsing van deelfietsen op het bedrijventerrein van Haasrode als volgende stap naar duurzamer woon-werkverkeer”, vertelt Eric de Pessemier, bedrijventerreinmanager C-Valley Leuven.

Voordelig
Het gebruik van de elektrische deelfietsen van Urbee is voordelig en makkelijk. Gebruikers betalen 0,05 euro per minuut, met een maximum van 15 euro per dag, en kunnen de fiets ontlenen en op een ander mobipunt met Urbee-stallingen achterlaten. Ze betalen dus enkel wanneer ze de fiets besturen. "In 20 minuten fiets je van het station naar Haasrode. Dat kost je dus 1 euro. Je komt bovendien uitgewaaid, maar fris, op je bestemming aan", vertelt schepen Dessers.

Wie het aanbod wilt uitproberen, kan de Urbee Go app downloaden, een account aanmaken, opzoeken waar er een fiets beschikbaar is en vervolgens een fiets ter plekke openen via de app. Tot 30 april 2021 geldt er een speciale actie. Wanneer je de vouchercode "leuvenurbee" ingeeft in de app, krijg je gratis een fietstegoed ter waarde van 30 euro. Ook daarna doe je je voordeel, want Urbee verdubbelt je eerste oplaadbeurt van 15 euro. 

Vijf nieuwe mobipunten
Vandaag opent de stad vijf nieuwe mobipunten. Hiermee komt het aantal mobipunten op achttien. Tegen eind 2021 zal Leuven vijftig mobipunten tellen. Mobipunten zijn plaatsen waar je verschillende vormen van deelmobiliteit vindt, zoals elektrische bakfietsen, fietsen en wagens maar ook een bushalte bijvoorbeeld. In sommige mobipunten kun je ook de trein nemen of vind je lockers. De stad opent nieuwe mobipunten aan het station van Leuven (uitgang Kessel-Lo, op het Benedenplein), aan de hoofdingang van Campus Gasthuisberg, op het bedrijventerrein in Haasrode (ambachtenzone), in Egenhoven en aan de Tervuursepoort. Een volledig overzicht van alle mobipunten in Leuven vind je op www.leuven.be/mobipunten. Met de mobipunten zorgt de stad ervoor dat deelmobiliteit binnen handbereik ligt en maakt ze combimobiliteit aantrekkelijker.

De mobipunten zijn niet meteen met een volledig aanbod uitgerust. Daar werkt de stad de komende tijd aan verder. Je vindt er nu vooral (elektrische) deelauto's en elektrische deel(bak)fietsen. Elk mobipunt krijgt een herkenbare zuil met daarop het aanbod.

Experiment
De elektrische deelfietsen aan het station aan de kant van Kessel-Lo staan tijdelijk op een mobiel platform. Door die mobiele opstelling kan de stad nagaan hoe gebruikers de locatie en het aanbod van de deelfietsen ervaren. De stad hoort graag de mening van de gebruikers over die opstelling. Gebruikers kunnen de enquête invullen op www.leuven.be/mobipunt-bevraging.

De stad krijgt voor de realisatie van deze mobipunten een Europese subsidie van 516.721 euro als Interreg-project eHUBS. De mobipunten passen in het beleid rond basisbereikbaarheid van de Vlaamse overheid ‘Hoppin’.

Lees meer over