Vlaams-Brabantse kleuterscholen krijgen vandaag pak extra middelen

31 januari 2020 | 11u29 | Gepost door redactie
Vlaams-Brabantse kleuterscholen krijgen vandaag pak extra middelen
Vanaf vandaag krijgen de Vlaamse kleuterscholen de eerste middelen uitgekeerd van in totaal 71 miljoen euro extra budget. De totale werkingsmiddelen van de kleuterscholen stijgen zo vanaf dit jaar met +15%. De werkingsmiddelen voor het kleuteronderwijs worden voor de eerste keer opgetrokken tot hetzelfde niveau als het lager onderwijs. Dat is goed nieuws voor de 371 kleuterscholen in Vlaams-Brabant en hun 41.870 kleuters. “De kleuterscholen kunnen deze extra werkingsmiddelen gebruiken voor verschillende doeleinden, zoals extra kinderverzorgers: meer helpende handen in de kleuterklas”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.
Het bericht Vlaams-Brabantse kleuterscholen krijgen vandaag pak extra middelen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert vanaf dit jaar 71 miljoen euro extra in het kleuteronderwijs. Op 31 januari wordt de eerste schijf van meer dan 35 miljoen euro uitgekeerd aan 2.438 Vlaamse kleuterscholen. Op 30 juni 2020 volgt de tweede schijf van nog eens meer dan 35 miljoen euro. De werkingsmiddelen voor het kleuteronderwijs worden zo voor de eerste keer opgetrokken tot het niveau van het lager onderwijs.

De 371 Vlaams-Brabantse kleuterscholen kunnen deze extra werkingsmiddelen gebruiken voor de werking van de school, de uitrusting, maar ook voor het aanstellen van extra kinderverzorgers. ”Onze kleuterjuffen en -meesters werken keihard en kunnen extra helpende handen vaak goed gebruiken”, zegt Weyts. “De kleuterklas is een warm leerbad. Voor kindjes van anderstalige ouders is het een taalbad, maar ook kindjes van Nederlandstalige ouders krijgen meer ontwikkelingskansen in de kleuterklas”.

Weyts heeft nog meer plannen met het kleuteronderwijs. Zo wordt vanaf 1 september 2020 de leerplicht verlaagd van 6 jaar naar 5 jaar. Daarnaast komt er ook meer focus op het Nederlands in de kleuterklas, met een taalscreening voor de 5-6-jarigen aan het begin van de 3de kleuterklas.

Het bericht Vlaams-Brabantse kleuterscholen krijgen vandaag pak extra middelen verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over