Vitrinetentoonstelling confronteert Leuvense shoppers met 75 verhalen over dementie

20 september 2022 | 00u24 | Gepost door annpeeters
Foto: LUCA School of Arts
Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie en door het verouderen van onze samenleving worden steeds meer mensen getroffen door deze aandoening. 

Geschat wordt dat het aantal mensen met dementie tegen 2070 verdubbeld zal zijn. Daarom brengt de Wereld Alzheimer Dag deze aandoening jaarlijks onder de aandacht. Dit jaar gebeurt dit in Leuven met een internationale conferentie en met een vitrinetentoonstelling in de stad.

75 verhalen in 16 Leuvense vitrines verhalen het thema 'de objecten rondom ons & dementie'

De afgelopen maanden werden 75 objecten verzameld waar een verhaal aan vasthangt voor een persoon met dementie. Dit leidde tot een bonte verzameling verhalen over favoriete muziekinstrumenten, zoutvaatjes, smeedijzeren namen van huizen, … die deel uitmaken van een verleden van een persoon en hen letterlijk en figuurlijk houvast bieden. Meer nog dan de objecten zijn het die verhalen over wat een object voor een persoon betekent of betekende van belang.

Die verhalen zijn dan ook ‘vertaald’ naar een reeks illustraties (gemaakt door illustratrice Catherine Stones) de die samen in 16 vitrines in Leuven zullen getoond worden. Via een QR-code kom je terecht op een website waar elk van de verhalen gelezen of beluisterd kan worden en de experten van het Expertisecentrum Dementie verder uitleg geven over de objecten en hun betekenis.

De zestien vitrines vormen zo samen een thematische stadswandeling die mensen aanzet om te praten en na te denken over dementie en wat dit betekent voor de getroffenen en hun familie. Een wandelroute specifiek voor mensen met dementie en hun familie werd eveneens ontwikkeld. Rugzakken met vraagkaarten en objecten moeten gesprekken tussen de personen met dementie en hun familie stimuleren. Deze rugzakken kan je afhalen bij Visit Leuven en de Leuvense woon- en zorgcentra WZC Booghuys of WZC De Wingerd.

Internationale slotconferentie presenteert resultaten van Europees project

Met die vitrinetentoonstelling rondt LUCA School of Arts het Europese samenwerkingsproject Certification D af. Tijdens dat project ontmoetten designers, academici, bedrijven, zorgverleners én mensen met dementie elkaar rond het belang van ‘ontwerp’ als derde weg.

Preventie en medische ondersteuning blijven belangrijk voor mensen met dementie, maar ondertussen is ook duidelijk geworden dat producten (rond zorg, vrije tijd of interactie) hun welbevinden en zelfstandigheid sterk verhogen.

De vraag is natuurlijk wat een goed ontwerp is. De afgelopen jaren werd daarom gewerkt rond criteria voor goed ontwerp en werden in zogenaamde living labs over heel Europa producten (en die criteria) getest. Dit leidde tot een Europees certificaat voor dementievriendelijk ontwerp. De resultaten van dit project worden aan de KU Leuven tijdens een internationale conferentie gepresenteerd.

De tentoonstellingsbeelden en -verhalen zijn vanaf 21 september te bekijken via www.onthoumens.be 

Lees meer over