“Vishal op de Vismarkt is alweer een slag in het gezicht van de Leuvense handelaars”

10 mei 2023 | 09u52 | Gepost door redactie
Katrien Houtmeyers

De stad Leuven pakte recent uit met nieuwe plannen voor Het Groot Verlof, hét zomerevenement dat sinds 2015 drie weken lang het centrum inpalmt. Eén nieuwigheid - de zogenaamde ‘vishal’ op de Vismarkt - valt niet bij iedereen in goede aarde. “Alweer een kortstondig prestigieus project waar de Leuvense handelaar langdurig nadeel van zal ondervinden”, aldus Kamerlid en Leuvens gemeenteraadslid Katrien Houtmeyers (N-VA).

De vishal wordt een knipoog naar het verleden van de Vismarkt: tussen 1884 en begin jaren 1970 stond er immers een prachtige vishal op het plein. Met een constructie van metaal en licht wil de stad die historische hal opnieuw tot leven brengen en er tegelijk een dansplek creëren waar dj’s vier zomeravonden hun talent kunnen tonen.

Om de hal te kunnen opbouwen, sneuvelen er drie weken lang parkeerplaatsen op de Vismarkt. Parkeerplaatsen die sowieso al schaars zijn in Leuven. Alweer een streep door de rekening voor veel handelaars. “Ik vang klachten op van Leuvense ondernemers: alweer een prestigieus project waar geen enkel overleg aan vooraf is gegaan. En ik kan hen goed begrijpen”, aldus Katrien Houtmeyers. “Uiteraard moedig ik initiatieven aan die mensen verenigen en die leven in onze stad brengen. Maar waarom moeten die zo vaak ten koste van onze handel gaan? Bij elk project moeten de handelaars in het centrum zich aanpassen. Geen wonder dat ze steeds vaker wegtrekken uit de binnenstad en verhuizen naar de steenwegen rondom Leuven. Heel erg dat het stadsbestuur dit zelf in de hand werkt, want het komt Leuven als winkelstad niet ten goede.”

“Enerzijds moeten er parkeerplaatsen verdwijnen voor de opbouw van de hal. Niet één avond, maar drie weken lang. Ten tweede zal dit stadsdeel gedurende drie weken ook minder goed bereikbaar zijn. Minpunten die de handelaars zeer zeker zullen voelen. En waarvoor? Voor een hal die maar vier avonden in drie weken zal gebruikt worden. Dat is de Leuvense handelaars letterlijk in hun gezicht uitlachen.”

Vishal

Lees meer over