“Vijf lesbiennes eten een quiche”

6 oktober 2019 | 10u25 | Gepost door redactie
“Vijf lesbiennes eten een quiche”
– De Dijlezonen brengen dit seizoen drie stukken onder het thema “Vrouwelijke lusten”, stukken waarin het verlangen van de vrouwelijke personages centraal staan. Niet (altijd) het seksueel verlangen, maar passioneel verlangen niettemin. De eerste productie, “Vijf lesbiennes eten een quiche” van de Amerikaanse auteurs Linder en Hobgood gaat over twee soorten verlangen: de vijf personages zijn allen bezeten van quiche en vrezen dat hun situatie het nuttigen van het voedingsmiddel in kwestie onmogelijk zal maken. Daarenboven zorgt hun situatie er ook voor dat hun andere, eerder onderdrukte, verlangens naar boven komen. Een grote brok lust op de scène dus!
Het bericht “Vijf lesbiennes eten een quiche” verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Vijf lesbiennes eten een quiche” neemt u mee naar de jaren ’50 van de vorige eeuw, volle koude oorlog. De vijf vrouwen uit de titel zijn de bestuursleden van een vrouwenvereniging die naar jaarlijkse gewoonte een quiche-ontbijt houdt met verkiezing van de beste zelfgemaakte quiche. Het is hun hoogdag: de quiche is de kern van hun vereniging. Midden in de activiteit gaat het luchtalarm af. De dames kunnen zich in veiligheid brengen en voelen niet al te veel later de schokgolf van een kernontploffing. Plots beseffen ze dat hun ganse leefwereld van kaart geveegd is. Maar erger nog: de quiches staan nog buiten hun schuilplek! Naar mate het besef dieper doordringt dat de quiches die aan de andere kant van de deur op hen wachten, misschien wel de laatste quiches ooit zijn, komt de ware aard van de dames naar boven.

“Vijf lesbiennes eten een quiche” is een recente komedie, geschreven door twee jonge Amerikaanse theatermakers. Zonder platvloers te worden levert de setting de nodige mogelijkheden op voor situationele humor: vijf vrouwen samen opgesloten in een huis, voor wie weet hoe lang. Regisseur Gie Buellens, ondertussen een gevestigde waarde bij De Dijlezonen, vertaalde deze voorstelling uit het Engels en laat de actrices hun personages spelen in de stijl van de televisieseries uit die tijd. Afgeborsteld, lichtjes getypeerd, zonder overdreven te zijn. Een frisse opvoering, met de nodige humor, om na een lange zomervakantie je theatersmaakpapillen opnieuw mee te smeren!

Het bericht “Vijf lesbiennes eten een quiche” verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over