Vijf Calisthenics-parken op vijf locaties in Leuven

26 maart 2021 | 13u12 | Gepost door redactie
Calisthenics
Raadsleden Pieterjan Vangerven en Veerle Bovyn van N-VA Leuven, beiden fervente sporters, willen dat het stadsbestuur werk maakt van extra calisthenics-parken. Calisthenics is een sport die is overgewaaid vanuit Amerika, waarbij met een minimale uitrusting en het eigen lichaamsgewicht aan krachttraining wordt gedaan. De sport wint ook in ons land aan populariteit en sinds 2018 heeft Leuven een zogenaamd ‘Bar Park’.

“Als de coronacrisis één ding heeft duidelijk gemaakt, is dat het belang van voldoende beweging en een gezonde levensstijl. Het maakt mensen zowel fysiek als mentaal meer weerbaar. Nu fitnessen en tal van andere binnensporten jammer genoeg nog steeds niet mogelijk zijn, is het belangrijk om op korte termijn zo maximaal mogelijk sport en beweging in de buitenlucht te faciliteren”, aldus Pieterjan Vangerven. “Naast de korte-termijn-noden die hiermee worden ingevuld, brengt het ook op lange termijn meer sport in het straatbeeld met positieve gevolgen. Want zien bewegen, doet bewegen.”

Vijf locaties

“Het eerste en enige Leuvense calisthenics park aan de Sportoase in Heverlee is een groot succes, maar is vaak bijzonder druk bevolkt”, vervolgt Veerle Bovyn. “Bovendien leent dit soort laagdrempelige sportinfrastructuur zich perfect om dichtbij de Leuvenaar geplaatst te worden. Vandaar ook ons voorstel om op korte termijn in de verschillende deelgemeentes extra ‘bar’ parken aan te leggen. We denken daarbij aan het ‘Belle Vue’-park of het park aan Hal 5 in Kessel-Lo, het park aan Cardenbergh, het Engels Plein onder het viaduct aan de Vaartkom en het nieuwe dorpsplein in Wilsele-Putkapel, Allemaal plekken waar zo’n bar park mooi tot zijn recht zou komen. De kost van zo’n Bar park, inclusief grondwerken, komt neer op zo’n 15 000 euro. Vijf parken zouden dus goed zijn voor een 75 000 euro, maar daar staan jaren sportplezier en een gezonde bevolking tegenover. Dit soort investeringen verdient zichzelf op lange termijn dubbel en dik terug”, besluit Pieterjan Vangerven.

Lees meer over